Fortuna (Lautapeli)




Juho Jussilan suunnittelema Fortuna on lautapeli, jota ovat pelanneet jopa kuninkaat. 
Peliä Jussila suunnitteli jo 1900-luvun alussa, mutta lopullinen Fortunan ulkomuoto tuli vuonna 1925. Tuotantoon peli pääsi vuoden päästä eli 1926. 

Oy Juho Jussilan tuottama peli on todella yksinkertainen: Sinun täytyy työntää kuulia ylöspäin työntökepin avulla. Kuula pitää saada menemään yleensä nauloista tehtyyn pistealueeseen. Aina kun kuula on jäänyt sinne, pelaaja saa sen verran pisteitä kuin alueesta on luvattu.
Alueiden pisteet vaihtelevat, mutta yleensä alhaalla olevista saa eniten pisteitä.
Peli on todella nopea, joten sitä yleensä pelataan kierroksittain.

Kuten alussa sanoin, Fortunaa pelasivat jopa kuninkaat. 20-luvulla peli valloitti pohjoismaat, mutta 30-luvulla Fortunaa löytyi kaikkialta maailmasta. Englantiin peliä oli tuotu vuoteen 1933 mennessä jopa neljännesmiljoonaa kappaletta. Englannissa peli toimi nimellä Corinthian Bagatelle.
Fortunan innostus nousi vielä enemmän Britanniassa, kun silloinen Walesin prinssi Edvard sanoi, että hän piti fortunaa hienoimpana pelityyppinsä edustajana. Myös Mussolini, Yrjö V ja Espanjan kuningas pelasi tätä peliä.
Ulkomailla peliä näytettiin erilaisissa tapahtumissa, hyväntekeväisyysjärjestöissä ja klubeissa. Myös monet ulkomaalaiset julkkikset pelasivat Fortunaa innokkaasti.

Tällä tavalla Fortunaa mainostettiin Suomessa:

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi (Kuva)

Juho Jussila on kehittänyt myös monia muita kuuluisia ajanviettopelejä, kuten tikan.


Kommentit