Space Invaders


Toshihiro Nishikadon suunnittelema, Taito Corporationin ja Bally Midwayn (Yhdyvalloissa lisenssillä) valmistama Space Invaders ilmestyi vuonna 1978. Tätä klassikkopeliä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä videopeleistä. Peli oli alunperin kolikkopeli, joka sitten muuttui vuonna 1980 konsolipeliksi, kun tätä avaruuspeliä pääsi pelaamaan Atari 2600:lla. Space Invadersin avulla Atari pyöri 1980-luvulla videopelimarkkinoiden kärjessä, vaikka kilpailijoilla oli paljon kehittyneempiä konsoleita.

Pelissä pelaaja ohjailee ruudun alaosassa olevaa lasertykkiä (vasemmalle ja oikealle) ja yrittää ampua alas yläpuolelta rivimuodostelmassa olevia olentoja. Avaruusolennot eli viholliset liikkuvat edestakaisin ja jokaisen käännöksen tehdessään olennot tulevat hiukan lähemmäksi tykkiä. Pelin tehtävänä on siis ampua avaruusolioita niin paljon alas kuin mahdollista. Pelaajan täytyy myös väistellä vihollisten omia säteitä ja pommeja, nimittäin jos ne osuu kolme kertaa omaan tykkiin, peli loppuu. Peli loppuu myös silloin jos jokin olioista pääsee alalaitaan asti.
Avaruusolioiden vauhti nopeutuu sitä mukaan kun pelaaja on tuhonnut niitä. Sitten kun viimeinenkin olioiden avaruusalus on tuhottu, ruudulle tulla tupsahtaa uusi muodostelma aluksia, jotka aloittavat liikkumisen yhden rivin alempaa kuin edelliset. Välillä ruudun yläpuolelle saattaa ilmestyä bonus-alus, josta saa lisää pisteitä jos sen tuhoaa.
Pelaajan tykin yläpuolella on neljä suojakilpeä, joiden taakse voi mennä suojaan pahimman tulituksen aikana. Pitää kuitenkin muistaa, että mikään kilpi ei kestä koko aikaa; vihollisten pommitukset hajottavat kilpeä pikkuhiljaa.  

Space Invaders oli (ja on vieläkin) hyvin suosittu. Mm. monet Sci-Fi ja Star Wars-fanit pitivät peliä todella hyvänä ja viihdyttävänä. Japanissakin peli oli hyvin suosittu; Space Invadersin takia Japaniin iski kolikkopula ja sen takia jenien määrää nelinkertaistettiin.



Kommentit