Videopelien Historia Osa 2



Nyt on aika videopelien historia osa 2:lle. Eli nyt on vuorossa 4-6 pelisukupolven tapahtumat. Jos edellinen osa jäi lukematta niin tässä on linkki sinne: Videopelien Historia Osa 1

NELJÄS PELISUKUPOLVI (n. 1988-1995)


Neljännen sukupolven alussa alkoi tulla jo ensimmäisiä 16-bittisiä pelejä. Ensimmäinen tällainen konsoli oli NEC:in ja Hudson Softin tekemä PC Engine, joka julkaistiin vuonna 1987. Kyseinen konsoli oli myös ensimmäinen CD-aseman (lisävaruste) omaava pelilaite. 
PC Engine joutui kuitenkin muiden yhtiöiden jalkojen alle, nimittäin vuonna 1988 SEGA julkaisi SEGA Mega Driven ja Nintendo julkaisi vuoden päästä Super Nintendo Entertainment System -konsolin (johon tehtiin ensimmäinen Mario Kart -ajopeli).
Näihin aikoihin ilmestyi myös todella monia nykyäänkin pyöriviä pelisarjoja, kuten Final Fantasy (v.1987), Mortal Kombat (v. 1992) ja uusi SEGA:n maskottinakin toimiva Sonic The Hedgehog (v. 1991). 
SEGA:lla oli ollut maskotti myös ennen vauhtihirmu Sonicia, mutta entisellä maskotilla Alex Kidd:llä ei ollut mahdollisuuksia lyödä rahallisesti paremmin kuin Nintendon maskotti Mariolla.
Konsoleista mainittakoon vielä vuonna 1991 ilmestynyt Philipsin CD-i, joka ei saanut suurta huomiota maailmalla. 
Mainittakoon vielä se, että vuonna 1991 Atarin  konsolin Atari 2600:sen valmistus lopetettiin. Kyseistä konsolia alettiin valmistamaan vuonna 1977. Eli 14 vuotta markkinoilla on aika kova tulos, sanokoon kuka mitä tahansa.


   
PC Engine
SEGA Mega Drive
Super Nintendo Entertainment System
CD-i
Final Fantasy
Mortal Kombat
SEGA:n maskotti Sonic

VIIDES PELISUKUPOLVI (n. 1993-1998)


Viidennen sukupolven tärkein asia lienee 3D-pelien tulo markkinoille.
"32/64 bittisen" sukupolven ensimmäinen konsoli tuli Atarilta. Atari Jaguar aiheutti maailmalla suurta kohua "ensimmäisenä 64-bittisenä konsolina" väittämällä. Konsoli ei kuitenkaan pärjännyt markkinoilla pitkään ja se oli myös Atarin viimeinen pelikonsoli.
Muita vuonna 1993 julkaistuja konsoleita olivat Amiga CD32 ja Panasonic 3DO. Jos totta puhutaan, niin seuraavana vuonna ilmestyneet konsolit jyräsivät kaikki edelliset konsolit markkinoiden häntäpäähän.


Atari Jaguar
Amiga CD32
Panasonic 3DO
Näihin aikoihin, tarkemmin sanottuna vuonna 1994, Nintendon ja SEGA:n videopeli valtaa alkoi horjuttaa aivan uusi tulokas, Sony. Sony toi markkinoille PlayStation -pelikonsolin, joka käytti ensimmäistä kertaa loistavasti 3D-grafiikkaa.
Sony nousi ja valloitti pelimarkkinat sekä maailman hetkessä. SEGA haastoikin Sonyn samana vuonna uudella SEGA Saturnilla, mutta turhaan. Nintendo katseli Sonyn nousua ja ajatteli itsekin haastaa uuden kilpailijan; vuonna 1996 Nintendo julkaisi Nintendo 64 -konsolin. Kyseinen konsoli oli kyllä hyvä, mutta myyntiä hidasti konsolin pelimoduulit. Muut valmistajat olivat jo nimittäin siirtyneet optisiin levyihin.
SEGA Saturn

PlayStation (PS1)
Nintendo 64


Game Boy Color
Sonyn PlayStationin nousu pelialan huipulle ei tullut pelkästään mainion 3D-grafiikan takia vaan myös monien uusien ja mielenkiintoisten pelisarjojen, pelihahmojen ja pelimaailmojen takia. Viidennen sukupolven tärkeimmät hahmot ja sarjat tulivatkin Sonylta eikä sen kilpailijoilta. Tästä voisi tehdä vaikka kuinka suuren listan, mutta tärkeimmät lienee kuitenkin tässä: Rayman (v. 1995), Crash Bandicoot (v. 1996), Spyro The Dragon (v. 1998), Tekken (v. 1995), Tomb Raider (v. 1996), Grand Theft Auto (v. 1997), Resident Evil (v. 1996), Gran Turismo (v. 1997) + urheilupelit kuten NHL:t ja FIFA:t yms. (samoja urheilupelejä oli kyllä monissa muissakin konsoleissa). Eli jos tuota listaa katsoo niin tuohan se paljon vaihtelua verrattuna perinteisiin Mario- ja Sonic -peleihin. Vaihtelua peleihin toi myös Nintendo, joka julkaisi vuonna 1996 ensimmäiset Pokémon -pelit GameBoy:lle: Pokémon Red, Blue ja erikoisversio Yellow.
Nintendo julkaisi myös vuonna 1998 toisen käsikonsolinsa: GameBoy Color:in.

Spyro The Dragon
Tomb Raider



Resident Evil
Pokémon





KUUDES PELISUKUPOLVI (n. 1999-2006)

Kuudennella sukupolvella Sonya lähti haastamaan jälleen kerran SEGA, tällä kertaa SEGA Dreamcast -konsolilla vuonna 1998. Kyseessähän oli ensimmäinen 128-bittinen konsoli, joka tarjosi myös verkkopelimahdollisuuden. Kaikesta huolimatta PlayStation kulki omia polkujaan markkinoiden kärjessä.
Ensimmäisen PlayStationin suosio oli niin suuri, että Sony ajatteli tehdä uuden konsoli. Vuonna 2000 ilmestyi PSone:n seuraaja PlayStation 2. Tällä kertaa Sonyn pankki räjähti rahasta. Konsolista tuli heti suosittu ja kuten moni tietääkin, niin sen valmistus lopetettiin vasta vuonna 2013. SEGA lopettikin PS2:en ilmestymisen jälkeen (n. vuosi sen jälkeen) Dreamcastin valmistamisen. Samana vuonna (2001) Panasonic yritti vielä kerran päässä kunnolla mukaan pelimaailmaan Panasonic Q -konsolilla, mutta sekään ei pärjännyt markkinoilla. Sen sijaan vuonna 2002 Sony sai aivan uuden kilpailijan, Microsoftin.
Microsoft nimittäin julkaisi konsolin nimeltä Xbox. Vaikka Xbox olikin 32-bittinen, ei se häirinnyt sen suosiota mitenkään; olihan se sentään sen ajan nopein konsoli (733 MHz).
Nintendokin pyrki samana vuonna haastamaan uusia sekä vanhoja kilpailijoita Nintendo GameCube -konsolilla. Se ei kylläkään pärjännyt PS2:lle ja Xbox:lle, vaikka kyseinen konsoli olikin hyvin tehokas.

SEGA Dreamcast
PlayStation 2





Panasonic Q
                                                                                                                                                                                      
Nintendo GameCube












Xbox












Myös uusia käsikonsoleita tuli paljon. Vuonna 2001 Nintendo julkaisi  Game Boy Advance -käsikonsolin. Muutama vuosi eteenpäin ja siitä julkaistiin simpukkamalli. Vuonna 2004 Nintendo jälleen julkaisee uuden käsikonsolin joka kantaa nimeä Nintendo DS. DS oli ensimmäinen käsikonsoli, jossa oli kosketusnäyttö. Vuonna 2004 myös Sony asteli käsikonsoli alalle. Sony julkaisi nimittäin PlayStation Portablen (PSP).
Game Boy Advance

Game Boy Advance simpukkamalli










Nintendo DS



PlayStation Portable (PSP)












Tuleviinkin peleihin vaikuttavia teoksia tuli kuudennessakin sukupolvessa. Tässä hiukan listaa (jälleen kerran):
Halo (v. 2001), Jak and Daxter (v. 2001), The Sims (v. 2000), World Of Warcraft (v. 2004), Guitar Hero (v. 2005), Burnout (v. 2001), Call Of Duty (v. 2003), Buzz! (v. 2005), Lego -pelit (noin v. 2005), Medal Of Honor (v.2004), Need For Speed (v. 2004), Ratchet & Clank (v. 2002), Sly Cooper (v. 2002), Killzone (v. 2004), Singstar (v. 2004), Battlefield (v. 2002) ja Nintendogs (v. 2005).
Toki on muitakin, mutta nämä on mielestäni tämän sukupolven suurimpia pelejä/pelisarjoja.





Halo




Battlefield









Sly Cooper (Sly Raccoon)
Lego -pelit (Lego Star Wars)













Videopelien Historia osa 2 on nyt käsitelty. Enää on jäljellä viimeinen osa, johon tulee seitsemäs ja kahdeksas sukupolvi.

Kuvia on lainattu verkosta

Kommentit