Rocksmith 2014 (Arvostelu)



Oletko aina halunnut oppia soittamaan kitaraa? Nyt voit heittää sen ilmakitaran pois käsistä, nimittäin nyt sinulla on mahdollisuus oppia soittamaan kyseistä soitinta videopelin avulla!
Kyseessä on siis Ubisoftin vuonna 2013 julkaisema Rocksmith 2014 -videopeli, joka on saatavilla PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja PC:lle. 

Haluan aivan ensiksi muistuttaa Rocksmith 2014 -pelistä sitä, että ennen kuin aloitat kyseistä peliä pelaamaan, niin hanki itsellesi oma sähkökitara, nimittäin kyseinen kapistus on tämän pelin ohjain. Ilman sähkökitaraa ei tässä pelissä paljoa mitään opita tai pelata. Rocksmithiin voi yhdistää aivan minkä tahansa sähkökitaran, eli voit etsiä itsellesi sopivan hintaisen skeban pelin pelaamiseen. Pelistä on myös saatavilla Kitara/Peli bundle, jonka mukana tulee jo tietyllä tavalla legendaarinen Epiphonen Les Paul Junior -kitara. Ikävä kyllä tämä bundle taitaa käsitykseni mukaan olla tällä hetkellä Suomessa aivan täysin loppuunmyyty ja siitä ei ole tietoa, onko kyseistä yhdistelmäpakettia vielä tulossa kauppoihin. Rocksmith 2014:ta on olemassa myös toinen bundle, joka sisältää kaapelin, jolla voi yhdistää kitaran ja konsolin/PC:n toisiinsa. Itse suosittelen tätä bundlea, nimittäin silloin on aika varmaa saada käsiinsä juuri sellainen kaapeli, joka toimii kitaran ja konsolin välillä.

Kuinka tämä peli sitten pystyy opettamaan pelaajaa soittamaan kitaraa? Vastaus on monella eri tavalla. Oikealla puolella näette pelin menu-valikon, jossa lähinnä onkin kaikki opettamiseen tarvittavat asiat. Learn A Song -osio tarkoittaa sitä, että voit aloittaa opettelemaan jonkin aivan oikean rock-kappaleen soittamista. Kappaleita on tässä pelissä valmiina yli 50 kappaletta eri esittäjiltä aina 1960-luvulta tähän hetkeen. Miten opettaminen hoituu? No, jokaiselle kitaran kielelle on annettu oma värikoodi (matala E on punainen, A on keltainen, D on sininen ja niin edelleen) ja jonka jälkeen meno muuttuukiin aika lailla Guitar Hero ja Rock Band -pelien tapaiseksi, paitsi että tällä kertaa vingutetaan oikeaa kitaraa oikeilla kielillä. Tämä oikealla puolella oleva KISS:n kappale -DLC paketti -traileri kertoo hyvin selkeästi kuinka homma toimii, eli tsekatkaa se.
Aivan aluksi, kun aloitat kappaleen soittamisen, niin peli antaa vain muutamia sointuja, joita pitää soittaa. Oman taidon kehittyessä peli vaikeuttaa kappaletta ja antaa lisää uusia sointuja tai nopeuttaa tahtia. Tämä on todella hyvä tapa, mikä olisikaan parempaa kuin kappaleeseen pikku hiljaa tutustuminen. Kaiken lisäksi jos jokin kappaleen riffeistä tai kohdista ei meinaa luonnistua, niin painat pelin pauselle ja nappaat sieltä "riff repeater" -kohdan. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että voit itse säätää kappaleesta jonkin kohdan ja soittaa sitä koko ajan ilman taukoja tai muita kappaleen kohtia. Voit myös säätää sieltä riffin nopeutta ja vaikeustasoa mieleiseksi. Riff Repeater myös nopeuttaa ja vaikeuttaa kohtaa, jos soittaminen alkaa sujumaan erittäin hyvin siinä kohtaa. Jos taas soittaminen alkaa jälleen menemään vaikeaksi tai pelaaja ei meinaa pysyä perässä, niin peli helpottaa riffiä vähentämällä sointuja ja kenties jopa hidastamalla kappaletta. Sama helpotus-systeemi toimii myös koko kappaleen soitossa. Kun kappale on soitettu, niin saat tulokset, jossa kerrotaan, kuinka monta sointua sait soitettua, kuinka monta sointua meni ohi sekä prosentuaalisesti kuinka hyvin onnistuit (lasketaan sointujen avulla). Pelissä oleva avustaja myös kannustaa ja kehuu pelaajaa koko ajan, eli ei ole pelkoa, että joku pelissä tulisi haukkumaan pystyyn. Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Valikosta löytyy myös Session Mode, joka on lähinnä suunnattu kokeneille soittajille, mutta eihän mikään estä aloittelijoita sitä kokeilemaan. Kyseisessä modessa voit määrittää neljä (4) muuta soitinta, jotka jammailee pelaajan oman soittamisen mukaan. Todellakin testaamisen arvoinen muoto.

Nonstop play taas on pelimuoto, jossa soitetaan tietyn määritetyn ajan putkeen kappaleita, jotka haluaa soittaa ilman taukoja, eli tämä on lähinnä niille pelaajille, jotka eivät halua käyttää valikkoa koko ajan. Todennäköisesti tätä käyttävät pelaajat myös osaavat soittaa suurimman osan pelin kappaleista.

Valikon Lessons-muoto on paikka, jota suosittelen kaikille niille, ketkä eivät ole paljoa kitaraa soittaneet. Sieltä löytyy lyhyitä oppitunteja siitä, kuinka sitä kitaraa nyt oikein soitetaan. Jokaisessa oppitunnissa näytetään video, jossa kuvataan kitaraa ja sitä oppitunnin käsitettä. Videot ovat hyvin selkeitä ja hyviä sekä videossa puhuva ääni kertoo asiat hyvin (peli on muuten kokonaan englanniksi, eli suomea ei ole mahdollisuus saada kieleksi). Videoiden jälkeen tulee monesti jokin soittoesimerkki, jonka jälkeen pelaajan täytyy soittaa se esimerkki (esimerkit monesty lyhyitä riffejä). Oppitunnit alkavat aivan yksinkertaisista asioista, kuten siitä, kuinka kitaran hihna laitetaan kiinni ja kuinka plektraa pidetään kädessä. Sen jälkeen alkaa tulemaan itse niitä soittamisasioita, kuten kuinka näppäillään, surffaillaan ja blindataan kielillä. Oppitunnit saa aivan itse valita valikosta ja ne voi käydä missä tahansa järjestyksessä. Suositeltavaa kuitenkin olisi, että ne käytäisiin siinä järjestyksessä kuin ne on valikossa. Kannattaa käydä katsomassa näitä oppitunteja, nimittäin niistä on paljon hyötyä sitten noissa kappaleiden opettelussa.

Guitararcade on taas paikka, jossa on aivan oikeita arcade-pelejä. Arcade-pelit pelataan kitaran avulla ja ne opettavat salakavalasti mm. kielien ja kielien välien (kuten A3) paikkoja. Ne ovat ihan hauskoja minipelejä ja varmasti todella hauska paikka arcade-pelien ystäville.

Multiplayer on taas paikka, jossa voit pistää kunnon kitarabileet käyntiin. Pelaajia tässä voi olla kaksi ja tähän muotoon tarvitaan myös kaksi sähkökitaraa. Siinä se oikeastaan olikin. Kumpikin pelaaja saa omat soinnut ja sitten aletaan soittamaan. Enempää en tästä muodosta tiedä, koska en ole koskaan testannut tätä muotoa. Nuo asiat olen itse lukenut jostain muualta.

Tone Designer on taas paikka, jossa voit käydä muokkaamassa pelistä kuuluvan kitaran äänen soundia. Sieltä löytyy aivan oikeita lisenssikaiuttimia, joita voi sitten käydä testailemassa, että miltä mikäkin kaiutin kuulostaa. Mukava paikka tuokin, sieltä löytyy todella hienoja ääniä, jokaiselle löytyy varmasti suosikki sieltä.

UPlay on taas Ubisoftin kauppa, josta voi käydä ostamassa mm. DLC-kappaleita peliin.

Yksi muu hyvin tärkeä asia, mikä ei löydy päävalikosta on kitaran viritin. Pelaajan ei siis tarvitse huokailla, jos ei osaa virittää kitaraa, nimittäin pelistä löytyy se aivan omasta takaa ja sitä on erittäin helppo käyttää. Peli vielä oikein näyttää, mihin suuntaan niitä tatteja siellä virityskoneistossa oikein pitää kääntää. Tämäkin asia on otettu erittäin hyvin huomioon Rocksmith 2014:ssa.


Rocksmith 2014 on erittäin hyvä peli, joka jaksaa innostaa erittäin paljon. Kyseisestä pelistä saa varmasti todella paljon iloisia tunteita onnistuessaan ja meno on vielä kaiken lisäksi tässä pelissä todella hauskaa. Rocksmith 2014 tuo varmasti uusia ja hauskoja ulottovuuksia kitaran soiton opiskeluun aivan kenelle tahansa. Kaikesta huolimatta pitää muistaa, että tähän peliin tarvitsee keskittyä ja myös panostaa, jos haluaa oppia soittamaan sitä skittaa. Vaikka Ubisoft mainostaa Rocksmithiä nopena tapana oppia Rocksmithiä, niin ei se tarkoita, että pelaaja olisi valmis rokkitähti muutamassa päivässä tai viikossa. Oppiminen ei aina tapahdu hetkessä. Kaiken lisäksi Rocksmithin pelaamisen lisäksi kun opettelee kitaran soittoa, niin olisi hyvä lukea jotain kitara-kirjaa, lukea internetistä tai kenties kysyä joltain kitaraa soittavalta tutulta/kaverilta lisää tietoa kitaran soittamisesta. Rocksmith ei nimittäin tuo kaikkia kitaran soiton salaisuuksia esille. Näiden asioiden yhdistelyllä pelaaja oppii aika varmana kitaran soittoa edes jonkin verran.

Peli itsessään on aivan loistava, mukava ja kaiken lisäksi hauska. Itselleni tehoaa pelissä myös pelin kappaleet, koska ne ovat juuri minun musiikkimakuuni sopivia kappaleita. Aivan upea peli (tai opetussofta, kuten moni sanoo) on kyseessä ja suosittelen tätä ehdottomasti kaikille, ketkä ovat halunneet oppia soittamaan kitaraa sekä myös niille henkilöillä, ketkä tuntevat kitaran soiton salat kuin omat taskunsa. Kyseessä on aivan täysin kympin (10) peli, ainakin minun mielestäni. Let's Rock!

POSITIIVISTA:

+ Hauska tapa oppia soittamaan kitaraa
+Selkeät ja hyvät ohjeet (Lessons)
+Riff Repeater
+Tone Designeristä löytyy vaikka mitä
+Kappaleiden helpotus ja vaikeutus -ominaisuus


NEGATIIVISTA:

- On vaikeaa keksiä mitään negatiivista


Loppuun pistän vielä muutamia biisejä viikonlopun kunniaksi. Kaikki nämä kappaleet ovat myös Rocksmith 2014, eli nämä biisit voi opetella soittamaan sillä omalla kitaralla.

Iron Maiden - The Trooper

Bob Dylan - Knockin' On Heaven' s Door

Paramore - Now

The Police - Every Breath You Take

Ja aivan loppuun vielä kappalelista Rocksmith 2014 kappaleista (listassa ei ole DLC-kappaleita):

Aerosmith - "Walk This Way"
Alice Cooper - "No More Mr. Nice Guy"
Alice in Chains - "Stone"
Arctic Monkeys - "R U Mine?"
Avenged Sevenfold - "Bat Country"
Bob Dylan - "Knockin' on Heaven's Door"
Boston - "Peace of Mind"
Bush - "Machinehead"
B'z - "Ultra Soul"
Def Leppard - "Pour Some Sugar on Me (2012)"
Deftones - "My Own Summer (Shove It)"
EarlyRise - "Wasteland"
Fang Island - "Chompers"
Foo Fighters - "Everlong"
Gold Motel - "Brand New Kind of Blue"
Green Day - "X-Kid"
Iron Maiden - "The Trooper"
Jack White - "Sixteen Saltines"
Jaws - "Stay In"
Joe Satriani - "Satch Boogie"
Kiss - "Rock and Roll All Nite"
La Sera - "Love That's Gone"
Magic Wands - "Black Magic"
Mastodon - "Blood and Thunder"
Minus the Bear - "Cold Company"
Monster Truck - "Sweet Mountain River"
Muse - "Knights of Cydonia"
Nirvana - "Heart Shaped Box"
Oasis - "Don't Look Back in Anger"
Pantera - "Cemetery Gates"
Paramore - "Now"
Paws - "Sore Tummy"
Queen - "We Are the Champions"
Radiohead - "Paranoid Android"
Ramones - "Blitzkrieg Bop"
Ratt - "Round and Round"
Red Fang - "Wires"
R.E.M. - "Losing My Religion"
Rise Against - "Savior"
Rush - "The Spirit of Radio"
Screaming Females - "Rotten Apple"
Slayer - "War Ensemble"
Splashh - "All I Wanna Do"
System of a Down - "Hypnotize"
Tak Matsumoto - "Go Further"
The Dear Hunter - "Stuck on a Wire Out on a Fence"
The Kinks - "You Really Got Me"
The Police - "Every Breath You Take"
The Rolling Stones - "Paint It Black"
The Shins - "For a Fool"
The Smashing Pumpkins - "The Chimera"
The Who - "My Generation"
Tom Petty and the Heartbreakers - "Mary Jane's Last Dance"
Weezer - "Say It Ain't So"
White Zombie - "Thunder Kiss '65



Kuvat ovat Ubisoftin omilta sivuilta. 

Kommentit