Valiant Hearts: The Great War (Arvostelu)

Pelattu PlayStation 4 -versiolla

Sotapelejä on tehty jo vaikka minkälaisia, niin genreltään kuin aiheeltaakin. Tällä kertaa arvostelussa on peli, jonka aiheena on pelien osalta hiukan pöytälaatikon uumeniin jäänyt tapahtuma, nimittäin ensimmäinen maailmansota.

Valiant Hearts: The Great War on puzzle adventure - peli, jonka on kehittänyt Ubisoft Montpellier ja julkaissut Ubisoft. Peli on saatavilla Sonyn PS3 ja 4 -konsoleille, Xbox 360 ja One -konsoleille, PC:lle ja saatavilla on myös mobiiliveriot joihinkin Android - ja iOS -käyttöjärjestelmiin.

Saksalaisen käskyjen vastaanottamista
Toisin kuin monet muut sota-aiheiset sotapelit, Valiant Hearts perustuu lähes täysin tarinaan. Pelissä saadaan seurata surumielistä tarinaa. Saksalainen Karl on mennyt naimisiin ranskalaisen neidon kanssa. Kuitenkin Itävalta-Unkarin kruununprinssi Frans Ferdinandin murha aiheutti valtioiden välisen jännitteen kärjistymisen, joka aiheuttaa sotajulistuksia ympäri Eurooppaa. Karl haetaan Ranskasta Saksan armeijan riveihin. Muutamia päiviä myöhemmin Karlin appiukko Emil käsketään Saksan vastustajan armeijan leipiin, eli Ranskan. Tästä pääsemmekin seuraamaan sotaa yksilöiden kautta (ja kyseessä on aivan huikea surumielinen tarina). Vaikka pelissä on joissain kohdissa hyvin humoristisia hetkiä, niin se silti kertoo hyvin emotionaalisen tarinan ja muistuttaa pelaajaa samalla sodan ikävistä asioista.
Kuten aiemmin mainittiin, kyseessä ei ole FPS-peli vaan puzzle adventure. Valiant Heartsin ongelmanratkaisut eivät ole haastavia, eli jos ostopäätöstäsi on vaivannut se, onko pelissä vaikeita puzzleja niin älä huoli, ne ovat hyvin yksinkertaisia. Aivopähkinät ovat lähinnä oikeiden tavaroiden löytämistä oikeille paikoilleen, tiettyjen objektien aktivointia tietyissä kohdassa, rytmipeliä ja niin edelleen. Tämä sopii oikein hyvin, varsinkin kun tarina on tässä pelissä se, joka vie mennessään. Myös pelin tekijät ovat tämän huomioineet, eli jos jokin aivopähkinä tuntuu kovin haastelliselta, niin peli tarjoaa hyödyllisiä ja hyvin selkeitä vinkkejä, jotta tarinassa päästäisiin taas eteenpäin. 
Graafiselta tyyliltään Valiant Hearts on hyvin sarjakuvamainen, jonka saa aikaan Ubisoftin oma UbiArt Framework -pelimoottori, joka on tuttu mm. uusimmista Raymaneista sekä Child of Lightista. Graafinen tyyli sopii tähän peliin ja sopii kyseiseen aiheeseen erittäin hyvin. Sarjakuvamaisuutta on lisätty myös siten, että pelin hahmot puhuvat keksittyä muminaa, joka kuulostaa hahmon kotimaan kieleltä. Tärkeimmät ajatukset hahmoilta tuodaan esille puhekuplilla, joissa esiintyy jokin puheen aiheeseen liittyvät kuva. Ainoa joka puhuu tässä pelissä selvästi on kertoja, joka välipätkissä selittää tarinaa eteenpäin. Tyyli on siis hyvin omalaatuinen ja erilainen verrattuna muihin julkaistuihin peleihin viime aikoina, joten sen voisi jopa sanoa hypnotisoineen pelaamaan peliä eteenpäin. Sen lisäksi pelissä on mielenkiintoista musiikkia: Ubisoft on hankkinut pelille oikeuden soittaa monia kuuluisia klassisen musiikin kappaleita. Harvoin sitä pääsee Beethovenin yhdeksännen sinfonian tahdissa väistelemään ilmapommituksen pommeja.
Panssarivaunujen ja lentokoneiden ystäville löytyy kanssa tekemistä
Valiant Hearts: The Great Warista tekee yksi asia vielä mielenkiintoisemman: peli on saanut ranskalaisen Mission Centenaire 14-18:n virallisen hyväksynnän, joten tämän myötä voit lukea Valiant Heartsista oikeaa tietoa ensimmäisestä maailmansodasta erilaisten keräiltävien esineiden ja tekstien kautta. Tämä tietysti innostaa monia historiasta kiinnostuneita, esimerkiksi minua, joten näitä asioita tuli luettua pelin aikana hyvin paljon. Eli jos suunnittelet pelin ostoa tai omistat jo pelin, niin suosittelen katsomaan noitakin juttuja, on nimittäin hyvin mielenkiintoisia asioita (osa on tosin ihan sitä ns. 'perusfaktaa', mutta haittaakos tuo). Teksteissä on mukana myös oikeita valokuvia aiheeseen liittyen, joka tietysti tuo lisää plussaa (visuaalisen havainnollistamisen vuoksi).

Loppujen lopuksi täytyy sanoa: Valiant Hearts on erittäin hyvä peli. Graafinen puoli on mukaansa vetävä ja tarina huippuluokkaa. Lisäksi peliin lisätyt faktat ensimmäisestä maailmansodasta tuo oman kunnioituksen Valiant Heartsia kohtaan. Suosittelen lämpimästi tätä peliä kokeiltavaksi kenelle vain. Muuten, jos aivan totta puhutaan, niin minun kaikkien aikojen parhaimmat pelit -lista sai tämän teoksen myötä uuden jäsenen. Arvosanaksi siis 10.


Positiivista:

+ Huikea tarina
+ Mielenkiintoinen toteutus
+ Pelimekaniikka
+ Mission Centaire 14-18:n virallinen hyväksyntä

Negatiivista:

- Pelin 'uudelleenpelaamisarvo' on hiukan heikko
- Jotkin aivopähkinät toistivat samaa ideaa liian usein


Lopuksi kuvaamani videoklippi pelin ensimmäisestä 15 minuutista. Klippi voi sisältää pieniä spoilereita:



Kuvat ovat Ubisoftin omilta sivuilta




Kommentit