Clicker Heroes (Arvostelu)

Pelattu PC:llä



Steamin pelatuimpiin peleihin on noussut itselleni täysin tuntematon peli, Clicker Heroes. Playsauruksen kehittämä Free-to-Play peli on ohittanut viime aikoina pelaajamäärässään niin Civilization V:n, Witcher 3:n ja lähellä on jopa GTA V:n pelaajamäärää. Tätä tekstiä kirjoittaessa peliä oli samaan aikaan pelaamassa noin vajaa 35000 pelajaa  ja tällä määrällä saadaan tämän hetken pelatuimpien pelien viides sija. Päätin siis katsoa, mistä tässä oikein on kysymys.


Kuten pelin nimestä voi päätellä, pelissä täytyy klikkailla. Pelin ruutuun ilmestyy erinäköisiä hauskoja olentoja yksi kerrallaan ja tämän olennon elämäpalkki täytyy saada tyhjennettyä olentoa klikkailemalla. Kun elämäpalkki on tyhjä, olento kuolee ja eteen tupsahtaa jälleen uusi hahmo, jolle täytyy tehdä sama. Tätä jatkuu niin pitkään, kunnes olet saanut tehtyä tapon 10 eri hahmolle, jonka jälkeen pääset seuraavalle tasolle. No mitäs sitten pitää tehdä? Sama rumba jatkuu, mutta hahmot ovat hiukan vahvempia (eli niillä on enemmän elämää). Eli jälleen pitää saada 10 hahmoa tapettua ja sitten vain uuteen tasoon. Noin joka kymmenes taso on hiukan erilainen, nimittäin silloin vastaan tulee Bossi-hirviö, jolla on huomattavasti paljon enemmän elämää ja kyseinen hahmo täytyy kaiken lisäksi saada hengiltä tietyn ajan sisällä.
Entä jos ei kiinnosta aloittaa klikkailemaan? Ei hätää, nimittäin voit ostaa apulaisia! Jokaisesta hengiltä saadusta olennosta nimittäin saat kolikkoja (mitä korkeampi taso, sitä enemmän niitä saat), joita voit käyttää apulaisten ostamiseen. Nämä pikku veijarit sitten hoitavat klikkaamisen sinun puolestasi, joten sinun ei tarvitse tämän jälkeen enää hoitaa kuin tason vaihdot ja näiden apulaisten tasojen nostamisesta (tason nostaminen kasvattaa hahmon voimakkuutta), joka sitten maksaa myös kolikoita. Voit toki itse mennä vielä mukaan klikkailemaan näitä vihollisolentoja, jotta saat nopeammin rahaa ja pääset nopeammin tasoja ylemmäs. Toisaalta, mikäs kiire tässä oikein on, kun peli jatkuu loputtomiin.
Oikeastaan koko pelin kuvaus oli tässä, eli lyhyesti: klikkaile, nosta tasoa, klikkaile, nosta tasoa, klikkaile...... On mukana kyllä kaiken näköistä muutakin pientä sälää, nimittäin voit hankkia myös erilaisia buusteja, jotka sitten tekevät jotain jonkin aikaa (esim. tekee 10 klikkausta viholliseen sekunnissa 30 sekunnin ajan), jonka jälkeen joudut sitten odottamaan, että pääset käyttämään sitä uudestaan. Välillä ruutuun voi jopa ponnahtaa appelsiinin näköinen kala, jota klikkaamalla voit ehkä saada rubiinin, jota taas voi käyttää erilaisten buustien ja apujen hankintaan.
Clicker Heroesia pelatessa päässäni pyöri kolmea erilaista emootiota: hämmennystä, pettymystä ja tylsyyttä. Tiesin CH:ta aloittaessa, että peli perustuu lähinnä klikkailemiseen, mutta odotin siltä silti enemmän. Odotin, että pelissä olisi ollut enemmän syvällisyyttä ja kenties jopa jonkinlaista mahdollisuutta siihen, että pelissä voisi hävitä. Kuitenkin törmäsin peliin, jossa ei ole mitään tavoitetta itselleni. No okei, tavoitteena on päästä tasoja koko ajan ylemmäs ja ylemmäs, mutta ei se oikein houkuta, koska tiedän pelin olevan loputon. Uskon, että parhaiten peli toimii, jos alkaa itse kehittämään näitä tavoitteita itselleen, eli vaikka se, että pääsee tasolle 50, 100 tai 100000. Toinen vaihtoehto on se, että aloitat kaveriporukan kanssa pelin samaan aikaan ja otatte kisan, kuka on pisimmällä tiettyyn päivämäärään mennessä.
Toisaalta Clicker Heroesia voidaan pitää hyvänä juuri sen takia, että pelissä ei ole mitään tiettyä pistettä saati päämäärää johon peli loppuu, vaan siihen voi palata lähes milloin vain. Jos CH ei nyt kiinnosta, voit palata siihen muutaman viikon päästä ja mikä parasta(?), apulaisesi ovat keränneet sinulle rahaa niistä tapetuista olioista sinä aikana, kun olet ollut poissa.
Ymmärrän kyllä, miksi Clicker Heroes on nyt suosiossa. Se on pieni peli, johon ei tarvitse käyttää paljoa aikaa. Lisäksi pelin tyyli on sellainen, että jatkuvat tason nousut ja apulaisten grindaus voivat aiheuttaa sitä kuuluisaa addiktiota. Itselleni tätä addiktiota ei kuitenkaan tapahtunut. Itse asiassa monesti Click Heroesin ollessa päällä pelasin lähinnä Hearthstonea tabletilla ja klikkasin vain tasot eteenpäin CH:ssa. Huomatkaa siis pelin huoleton meno.
Miten siis kuvailisin Clicker Heroesia? Pelissä on sinäänsä hyvä idea ja potentiaalia, mutta siihen se sitten oikeastaan jääkin. Clicker Heroes tarvitsisi huomattavasti paljon enemmän sisältöä ja syvällisyyttä, jotta itse jaksaisin palata peliin uudestaan. Olen kuitenkin iloinen, että tämä peli on olemassa ja että sen myötä jotkut pelaajat voivat saada iloa päiväänsä.
Oikeastaan jos totta puhutaan, aion palata vielä kerran tai kaksi pelin pariin. Käyn katsomassa puolen vuoden tai vuoden päästä, paljon apulaiseni ovat saaneet kerättyä rahaa, sitten poistan pelin lopullisesti koneeltani. Viimeinen juttu, mikä pelistä ihmetyttää on, että sitä ei ole kehitetty alustalle, johon se sopisi täydellisesti: mobiililaitteet. Sinäänsä kyllä ihmettelen, että miksi tätä ei ole jo tehty.

ARVOSANA:

5

POSITIIVISTA:

+ Kaverini sanoin: "Sopii pelaajalle, jolla ei ole aikaa pelaamiseen"
+ Free-to-Play, jossa on hauskat hahmot

NEGATIIVISTA:

- Peli on ainoastaan jatkuvaa, loputonta klikkailua
- Turhan itseään toistava
- Liian yksinkertainen
- Peliä ei ole tehty mobiililaitteille




Kuvat ovat Playsauruksen omia kuvia




Kommentit