Batman: Arkham Knight (Arvostelu)

Pelattu PlayStation 4 -konsolilla


Arkham -pelisarja sai tällä kertaa loppunsa, kun Batman: Arkham Knight asteli kauppoihin pelaajien saataville. Miltä tämä Rocksteadyn kehittämä ja Warner Brosin julkaisema lopputeos oikein näyttää? Peli on saatavilla PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle (PC-versio on tosin vedetty pois myynnistä ongelmien takia. PC-pelaajat joutuvat todennäköisesti odottamaan jopa syyskuuhun asti, näin ainakin Rocksteadylta kerrotaan).

Aivan ensiksi ennen kuin alan kertomaan omia mietteitä Arkham Knightista, niin jos suunnittelet tämän kyseisen pelin ostamista ja pelaamista, niin suosittelen, että olette ehdottomasti pelanneet Arkham Asylumin ja Arkham Cityn läpi. Nämä ovat ne tärkeimmät, Arkham Originsin voi tietysti halutessaan pelata, mutta sillä ei ole tämän pelin tapauksessa mitään merkitystä (ainoastaan muutaman kerran tulee ohimennen pieni viittaus Originsin tapahtumiin, ei muuta suurempaa).

Itse Arkham Knight katselee kohdettaan
Arkham Knightin tarina perustuu noin vuoden päähän Arkham Cityn tapahtumista. Gothamin suuret rikolliset ovat laittaneet hynttyyt yhteen ja aiheuttavat kaupungin kadulla vandalismia. Kaupunki tyhjenee asukkaista täydellisesti, kun Scarecrown myrkky aiheuttaa pelon ja kaaoksen kansalaisissa. Gotham on nyt rikollisten kynsissä, joten virkavallan avuksi liitää kaupungin oma viittasankari Batman. Vanhojen tuttujen rikollisten lisäksi mukaan hyppää myös mysteerinen Arkham Knight armeijoineen, jolla näyttää olevan hyvin pakkomielteinen ajatus saada Batman hengiltä. Paljon on hommaa meidän lepakkomiehellemme yhdelle yölle.

Aloitetaan vaikka kommenteilla pelin tarinasta. Arkham Knightin tarina on erittäin hyvä, se jatkuu loistavasti aikaisempien pelien tapahtumia kunnioittaen ja mielenkiintoa ylläpitäen Tarina on oikeastaan koko pelin vahvin puoli. Kuitenkin siinäkin oli muutamia erikoisia kohtia, jotkin kohdat olivat nimittäin jotenkin liian läpinäkyviä ja selviä. Esimerkiksi ne, ketkä ovat tutustuneet Batmaniin ja DC Comicsin maailmaan syvällisemmin, niin arvaavat käytännössä heti, kuka on Arkham Knightin henkilöllisyyden takana jo ensimmäisen tapaamisen kohdalla, vain ja ainoastaan hahmojen keskustelujen perusteella. En paljasta kuka hahmo on, mutta haluan silti mainita yhden kriittisen kommentin kyseisestä herrasta (maalaa, jos haluat lukea sen. Kyseessä on pieni spoileri):(Rocksteadyn mukaan hahmon piti olla kokonaan uusi, itse asiassa pilkkua viilaten näin ei oikeastaan  edes ole). Muutamia muitakin tällaisia kohtia on, mutta kyllä sieltä yllätyksiäkin löytyy. Tarina on kuitenkin koko pelin paras osuus, kuten aikaisemmin jo totesin. Kyseessä on jopa omasta mielestäni tarinallisesti paras Arkham -peli. Pienenä negatiivisena asiana tähän kuitenkin se, että jos haluat nähdä pelin täydellisen ja virallisen lopun, joudut tekemään kaikki sivutehtävät, myös Riddlerin trophyjen keräämiset ynnä muut sellaiset.  Ymmärrän kyllä asian pointin, mutta jos aivan totta puhutaan, niin tämän puolen olisi voinut hoitaa monella eri tavalla huomattavasti paremmin.


Batmobilea päässään käyttämään pelissä (liian) monesti
Pelillisesti Arkham Knight on perinteistä battista: taistelut ja erilaiset laitteet toimivat samoilla periaatteilla kuin aikaisemminkin. Mukaan on jopa saatu muutama uusi apuväline, joiden käyttö tosin jäi hyvin vähäiseksi. Suurimpana mullistuksena pelisarjaan on Batmanin oman kulkuneuvon Batmobilen tuominen ohjattavaksi välineeksi. Rocksteadylla ollaan ilmeisesti oltu erittäin innoissaan tästä lisästä, koska jos aivan totta puhutaan, niin suurimman osan pelin ajasta tulet istumaan Batmobilen kyydissä. Eihän siinä sinäänsä mitään pahaa ole, mutta Batmobilen ohjattavuus ei ole mitään parasta ja sen myötä se vähentää mielekkyyttä. Kun ohjattavuus sekä normimuodossa että tankkimuodossa on saatu hallintaan, niin sitten oikeastaan odottaa pelin tylsimmät kohdat: tankkitaistelut ovat oikeasti erittäin tylsiä ja niitä tulee pelin aikana paljon. Tankkitaistelut perustuvat käytännössä vain ohjusten suuntien näyttävien viivojen väistelyyn ja miehittämättömien tankkien tuhoamiseen. Lisäksi muutama muu Batmobilen myötä kehitetty 'minipeli' tuntuu aivan turhalta, kuten esimerkiksi erilaiset sähkövirran lisäämiset ja pommien tuhoamiset. Batmobilella muuten vain kaahailut ja erilaiset takaa-ajot olivat kyllä ihan hauskoja. Lyhyesti sanottuna: Batmobilea on Arkham Knightissa ihan liikaa. Asia olisi tietysti positiivinen, jos kyseiselle laitteelle oltaisiin keksitty enemmän mielenkiintoista tekemistä. Ikävä kyllä sitä on pelin aikana hyvin vähän. 
Muuten pelimekaanikka on tuttua Batman -laatua. Perustaisteluiden lisäksi joskus pelaaja saa turpakäräjille apuun Robinin, Nightwingin tai Catwomanin, jotka voivat sitten tehdä kahdestaan näyttäviä comboiskuja. Pelaaja voi halutessaan myös vaihtaa taistelun ajaksi pelattavaksi hahmokseen jonkin noista kolmesta. Ihan hauska idea ja se toimii, itse asiassa yllättävän hyvin. 
Taisteluista vielä tulee mieleen pomotaistelut, joita on itse asiassa hyvin vähän. Harmillisesti ne toistavat hyvin paljon itseään, idealtaan ne muistuttavat hyvin paljon Arkham Originsia.

Graafisesti Arkham Knight on erittäin upean oloinen. Kyseessä on yksi graafisesti hienoin peli, mitä olen nähnyt. Yllättävästi peli ei myöskään jumittanut missään vaiheessa (PlayStation 4:lla), vaikka ruudussa tuntui lentävän vaikka minkälaista sääilmiötä, ukkoa, roskaa ja räjähdystä. 

Arvuuttaja on jälleen kehittänyt "arvoituksia" Batmanin pään menoksi
Pelialue aiheutti monelle pelkoa Arkham Knightin kohdalla, koska monet pelkäsivät alueen olevan liian iso. Alue on kyllä iso, mutta oikeastaan pelatessaan sitä ei edes ajattele, aluuelta alueelle pääsee nopeasti liitäen tai vaikka ihan Batmobilella ajaen. Matkan varrelta löytyy monia hauskoja ja kivoja easter eggsejä DC Comicsin maailmasta, jos silmiä pitää auki. Mukana on itse asiassa myös yksi MGS -vitsi, johon törmää eräässä Death Scenessä. Arvatkaa vaan mikä on kyseessä!

Batman: Arkham Knight on loistava peli, yksi parhaista mitä on nykyiselle sukupolvelle saatavilla. Arkham -trilogia saa arvoisensa päätöksen, teemana niin kaupungin pelastaminen kuin psykologinen Batmanin henkisen puolen taistelu. Tarina on täyden kympin arvoinen, mutta ikävä kyllä muut pienet haitat tulevat laskemaan arvosanaa hiukan alemmas. Entä mikä nyt on suosikkini Arkham -peleistä, joka on sentään yksi suosikkipelisarjoistani? Tarinallisesti paras on ehdottomasti Arkham Knight, mutta kokonaisuutena palkinnon vie Arkham City. Enää sitten odotellaan, mikä on Rocksteadyn seuraava tuotos (pieni toive olisi, että firma jatkaisi supersankareiden parissa ja he alkaisivat kehittämään Green Arrow -peliä). 


(Pelasin myös Harley Quinn Story Packin läpi, joka tulee ennakkotilauksen ja ensimmäisten retail-versioiden mukana. Kyseessä on erittäin lyhyt tarina, noin 10 minuutista 15 minuuttiin. Ihan hauska tarinapätkä, tosin harmittavan lyhyt ja yksitoikkoinen. Tämä tarinapaketti ei vaikuta arvosteluun)



ARVOSANA

9


POSITIIVISTA:

+ Huikea kympin tarina
+ Pelimekaniikka on tuttua ja loistavaa laatua
+ Graafinen ilme hivelee silmiä upeudellaan
+ Hauskat ja hienot Easter Eggsit
+ Pelissä kuulee synkästä teemasta huolimatta useita hauskoja lausahduksia

NEGATIIVISTA:

- Batmobile monessa muodossa, vaikka positiivistakin asiaa tästä löytyy
- Jotkin tarinan osat ovatt liian läpinäkyviä ja spoilaavat näin ollen tarinan jotkin osat lähes heti
- Joitakin asioita toistetaan turhan usein ja muutama tarinan pätkä tuntuu vain turhalta täytöltä



'Gotham Is Mine' -traileri





Kuvat ovat Rocksteadyn hallitsemilta sivuilta

Kommentit