Blogi: "Kauhistus, taas indie-pelejä!"




Jälleen kerran alkaa kuukausi olemaan loppuvaiheilla ja monelle pelaavalle henkilölle se meinaa pientä odotusta, nimittäin kohtahan paljastetaan eri palveluiden (lähinnä PS Plus ja Xbox Live Gold) antamat kuukauden 'ilmaiset' pelit. Xbox Livelle on luvattu jo ensi kuuksi Onelle loistava Valiant Hearts: The Great War ja The Walking Dead: The Complete First Season ja aikaisemmalla konsolilla pääsee mättämään kuraa niskaansa saanutta, mutta mielestäni kuitenkin erittäin hyvää Metal Gear Solid V: Ground Zeroesia sekä myös Walking Deadia. PS Plussalle ei vielä ole uusia pelejä julkaistu, mutta PlayStationin foorumeilla on varmaa jotkut jo sormet syyhyten valmiina haukkumaan ja sylkemään uuden ilmaispelitarjonnan päälle. Todennäköisesti suurimpana syynä on se, että sieltä joukosta löytyy indie -pelejä. Sitten syyttävä sormi menee Sonyn tai  Microsoftin suuntaan: "Missä ne AAA-pelit viipyvät?!"

Haluan ensiksi hiukan valoittaa, kuinka näitä ilmaispelejä valitaan. Ensinnäkin, Sony tai Microsoft eivät voi diktaattorimaisesti napata yhtäkkiä vain jostain jotain peliä ja todeta pelin omistavalle firmalle, että nyt tämä pistetään ilmaisjakeluun ja sinulla ei ole mitään oikeutta ängetä vastaan. Sony tai Microsoft nimittäin harvoin omistaa itse minkään pelin oikeuksia, vaan pelin oikeudet ovat jollain toisella firmalla. Siitä syystä näiden palveluiden ylläpitäjät joutuvat käymään keskusteluja muiden firmojen kanssa siitä, että voidaanko vaikka Battlefield: Hardline julkaista PS Plussassa tai Xbox Live Goldissa. Tässä tapauksessa keskustelu käytäisiin EA:n kanssa. EA todennäköisesti kieltäytyisi, koska peli on melko uusi ja peli tekee rahaa melko hyvin koko ajan tai sitten he eivät vain muuten halua antaa sitä ilmaiseksi. Sony ja Microsoft kenties yrittävät saada hiukan vanhempaa AAA-peliä joukkoon, mutta pelin omistajat kokevat, että vielä ei ole ilmaisjakelun aika sillekään pelille. Todennäköisesti keskustelut kulkevat näin toistenkin AAA-pelifirmojen kanssa, joten suunnaksi täytyy laittaa pienemmät pelistudiot. Nämä pienemmät studiot todennäköisesti antavat oman pelinsä mielellään ilmaistarjontaan, koska se tuo helposti näkyvyyttä niin omalle pelille kuin studiolle. Pelistudiot ja palveluiden ylläpitäjät ovat tyytyväisiä, mutta monen kuukauden indie-peli tarjonnan jälkeen jotkut pelaajat alkavat vetämään hernettä nenään: "Kauhistus, taas indie -pelejä!".

Ymmärrän kyllä, että kyseinen meno saattaa alkaa ärsyttämään, koska kyseiset palvelut eivät ole täysin ilmaisia ja rahoille halutaan vastinetta. Kyllä minäkin toivoisin, että sieltä saattaisi joku kerta tarjontaan napsahtaa vaikka Assassin's Creed IV, inFamous: Second Son tai kenties Knack. Mielestäni on kuitenkin hiukan typerää alkaa samantien haukkumaan jonkin kuukauden pelitarjonta pelkästään sen takia, että se sisältää ainoastaan indie -pelejä. Joskus oikein tuntuu, että näitä pelejä ei edes kokeilla vaan aletaan samantien suu vaahdossa huutelemaan niitä rumimpia sanoja vain sen takia, koska ne ovat jotain 'pientä pikselimössöä' eikä se uusin Call Of Duty. Tosiasiassa nämä 'pienet pikselimössöt' voivat silti olla aivan loistavia pelejä, jos niille annettaisiin vain mahdollisuus. Monet indie-pelit ovat jopa paljon parempia kuin jotkut AAA-pelit. Täytyy nimittäin muistaa, että indie-pelillä tarkoitetaan vain pienen ryhmän tai yksityishenkilön tekemää peliä, jolla ei ole julkaisijan taloudellista tukea. Sana 'indie' ei meinaa sitä, että peli olisi jotenkin pelillisesti 'heikompi' verrattuna AAA-peleihin. AAA-peleillä on vain julkaisijan tuki sekä enemmän resursseja käytettävissä kuin indie-studioilla. Moni on varmasti myös huomannut aikojen saatossa, että resurssien määrä ei välttämättä kerro pelin laadusta vielä yhtikäs mitään.

Ei sen puoleen, voi se indie-tarjontakin oikeasti olla joskus täyttä kuraa. Toisaalta se voi olla kuraa myös silloin, jos kaikki ilmaiseksi tarjottavat olisivat AAA-pelejä. Malttakaa siis odottaa sitä kertaa tai aikaa, kun niitä AAA-pelejä aletaan enemmän jakamaan ja kokeilkaa niitä ilmaiseksi annettuja indieitä, älkääkä haukkuko niitä samantien indie-leimansa vuoksi. Sieltä saattaa löytyä se jokin pimennossa ollut helmi, jonka kanssa saattaa kenties viettää aikaa pidemmänkin aikaa. Ehkä sieltä löytyy uusi suosikkeihin luokiteltava peli, tai sitten ei. Olkoon miten tahansa, kaikesta ei tarvitse tykätä, mutta älkää oikeasti haukkuko indie-pelejä suoraan indie-leimansa vuoksi ilman kokeilua. Ilman kokeilua saatatte mahdollisesti menettää jonkin todella upean pelikokemuksen, jota mikään muu peli ei välttämättä pysty tarjoamaan. Tämä vain sen takia, koska pelin kyljessä komeilee sana, joka saa jotkut pelaajat kirkuen juoksemaan pakoon ja menemään suojaan isompien pelistudioiden hellään hoivaan. Kyseinen kauhistuttavan pelottava sana on 'INDIE'.



Kommentit

  1. Asia tekstiä. Itselläni kun on asiat toisaalta niin hyvin että omistan kaikki tämän hetken Sonyn vehkeet joille plussa pelejä tulee, niin valinnan varaa toisaalta on. Jotkut indie pelit lataan Vitalle ja pelailen sillä niitä. Suurimmaksi osaksi tosin PS4:lle tulleet indie pelit ovat olleet omaan makuuni melko kuraa. Mutta hei, ovathan ne "ilmaisia". Voisi periaatteessa ajatella vaikka näin, saa warettaa luvan kanssa pelin ja kokeilla tykkääkö siitä. Eihän siinä muuta menetä kuin aikaa...niin no sellaiset ihmiset joilla on joku prepaid netti menettävät myös rahaa mutta kuitenkin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ilmaiseksi vielä. Sekin on hieno juttu, että noihin indie-peleihin pääsee käsiksi noinkin, nimittäin omalla kohdalla indieitä tulee oikeasti kokeiltua ostamalla melko harvoin. Pääsee siis tutustumaan ilmaiseksi peleihin, joita ei välttämättä muuten omalla lompakolla ostaisi (no, ilmaiseksi ja ilmaiseksi, maksaahan ne palvelut itsessään ja vaikuttaahan se prepaidikin, jos sitä käyttää :D)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuokin! Monet AAA-pelit (varsinkin ne, mitkä ovat edenneet jo pidemmäksi sarjaksi) ovat jo jollain tavalla tuttuja. Joko siten, että sitä on päässyt kokeilemaan jossain tai vaihtoehtoisesti siten, että jotain peliä tyrkytetään esille kaikkialla kaikissa eri mahdollisissa muodoissa, niin videoissa, uutisissa, blogiteksteissä, mainoksissa, podcasteissa yms. . Niitä tyrkytetään niin paljon, että vaikka jokin peli ei itseään kiinnostaisi yhtään, niin silti tuntuu tietävän siitä jo vaikka mitä. Indie-pelit ovat useiten poikkeus, ja siksi ne jaksavatkin yllättää.
      Indie-merestä löytyy todellisia pelimaailman helmiä, mutta ne täytyy vain löytää. Miten se onnistuu, niin pelaajalle vain ohjain käteen ja testaamaan. Muuten niitä ei löydä, ja Microsoft sekä Sony ovat antaneet tämän meren kahlaamiseen helpon avustuksen :)

      Poista

Lähetä kommentti