Blogi: Grammya videopeleille!




Jos aivan totta puhutaan, minua ei kiinnosta Grammyt (paitsi ne live-esitykset kyllä). Kuitenkin aina katson ehdokkaat ja voittajat yleissivistyksen takia, mutta en kyllä itse anna noille pysteille painoarvoa oikein yhtään. Syitä on monia, mutta ehkä suurimpana syynä on, että ehdokkaissa pyörii koko ajan samat naamat ja nämä naamat sekä näiden fanit oikein tappelevat kirjaimellisesti siitä, kuka saa eniten näitä haluttuja pystejä. Pahimmassa tapauksessa pystien ja ehdokkuuksien kautta aletaan vertailemaan, kuka on paras artisti. Anteeksi vain, mutta pystit eivät kerro vielä yhtään mitään. Toiseksi, voidaanko artisteista edes sanoa, kuka on parempi kuin toinen? Jokainen tekee omaa juttuaan, joten voidaanko näitä "omia juttuja" edes verrata paremmuuden kautta toisiinsa? Maailmassa on monia erittäin menestyneitä pitkän uran tehneitä artisteja, jotka eivät ole grammyja saaneet kuin 0-2 kappaletta ja ovat silti nimetty legendaarisiksi artisteiksi/yhtyeiksi, joten ei pysteillä ainakaan lähtökohtaisesti pitäisi olla merkitystä (eiköhän se tärkeys ole ihan jossain muussa, nimittäin musiikissa). Lisäksi täytyy muistaa, että mistä kukakin tykkää on vain subjektiivinen mielipide.

Kuitenkin tämän tekstin tarkoituksena ei ole kinastella pystien arvokkuudesta, merkityksestä tai siitä, kuka maailman artisteista on minkäkin musiikkilajin "kuningas" tai "kuningatar". Aihe kuitenkin pyörii edelleen Grammyissa, nimittäin tällä viikolla julkaistiin uudet Grammy-pystien ehdokkaat. Kiikaroin ehdokkaat läpi ja jälleen huomio kiinnittyi mielenkiintoiseen kohtaan: mikään varta vasten videopeliin tehty kappale ei saanut ehdokkuutta missään kategoriassa. Kuten tiedämme, Civilization IV:ssä ollut "Baba Yetu" -kappale on saanut Grammyn vuonna 2010 kategoriassa "Paras laulusäestyksinen instrumentaalikappale", ja Journeyn soundtrack sai ehdokkuuden vuonna 2013 "paras visuaaliseen mediaan sävelletty soundtrack" -kategoriassa. Siinä onkin kaikki pelimusiikki, mikä on saanut hiukan valoa kyseisessä palkintogaalassa. Pelimusiikin oleminen ehdokkaana on tietenkin ollut vaikeaa näin historian valossa katsottuna, kun mitään sopivaa kategoriaa ei ole ollut. Videopelit hyväksyttiin nimittäin vasta vuonna 2012 tuohon aikaisemmin mainittuun visuaalisen median soundtrack -kategoriaan. On kuitenkin mielenkiintoista, miten ihmeessä mikään muu videopeli ei ole näinä vuosina saanut napattua itselleen musiikkinsa kautta Grammy-ehdokkuutta, vaikka upeaa pelimusiikkia tulee joka vuosi erittäin paljon? 

Sinusta voi nyt tuntua oudolta, kun kitisen asiasta jonka ei pitäisi niin hirveästi allekirjoittanutta kiinnostaa. En väitä, etteikö näinä vuosina olisi voinut olla paljon "parempaa" musiikkia muissa visuaalisen median tuotteissa, kuten elokuvissa tai TV-sarjoissa. Näin ilmeisesti sitten on ollut, jos Grammyja pitäisi pitää jonain mittarina. Mielestäni kuitenkin tämä videopelien osuullisuuden vähyys saattaa kertoa myös jostain toisesta asiasta: videopelit ovat edelleen väheksytty viihdemuoto.

Vaikka videopelien suosio on kasvanut roimasti viime vuosina monella saralla, niin silti sitä väheksytään. Videopelit aiheuttavat edelleen pahennusta, vaikka jossain elokuvassa käsiteltäisiin samaa aihetta raa'emmin kuin itse pelissä. Pelien ympärillä pyörii edelleen jonkinlainen epämiellyttävä stigma, jota ei ole saatu karisteltua pois. Karistelun onnistumiseen vaaditaan vain aikaa. 

Väheksymisen voi huomata myös pelimusiikin kautta. Eri musiikkiaiheisissa -sivustoissa käsitellään paljon erilaista musiikkia, myös eri viihdemuotojen soundtrackeja. Kummallisesti videopelien soundtrackeja ei hirveästi näy millään sivustolla, vaikka elokuvien äänimaisemista saadaan lukea pidempiäkin analyyseja. Eikö näitä sivustoja kiinnosta pelimusiikki, vai eivätkö he edes halua kuunnella näitä kappaleita kyseisen viihdemuodon väheksynnän takia? Eikö analyyseja löydy siksi, koska tarkemman analyysin tekemiseen saatettaisiin vaatia myös itse pelin pelaamista, joka tietysti vaatii enemmän kuin muutaman tunnin pituisen elokuvan katsominen? Eikö kukaan vaivaudu edes kuuntelemaan pelkkiä kappaleita vaikka CD:n kautta? Toisaalta syynä voi olla ihan sekin, ettei pelien soundtrackeista paljoa jutella edes pelaajien keskuudessa: usein pelien soundtrackeista keskustelu on vain sitä, pidetäänkö jonkin pelin musiikkia hyvänä vai huonona. Siinä se.

En nyt todellakaan väitä, että tuo on syy ehdokkuuksien vähyyteen. Ehkä näitä ehdokkuuksia valinneet ovat olleet sitä mieltä, että elokuvien soundtrackit ovat olleet selkeästi parhaimpia, jolloin videopeleissä olleet sointukombinaatiot ovat jääneet jalkoihin. Ehkä näin todellakin on ollut. Oli miten oli, minusta olisi silti mielenkiintoista tietää, kuinka monen videopelin soundtrackin nämä ehdokkuuksia valitsevat ovat kuunnelleet ennen valintoja tehdessä...

Kommentit

  1. Moikka!

    Perustin Suomen pelibloggaajille oman FB-ryhmän ajatustenvaihtoa ja postausten mainostusta varten. Olet tervetullut mukaan, jos kiinnostaa! :)

    https://www.facebook.com/groups/928317003871324/

    Ryhmässä on vielä aika vähän väkeä ja vielä vähemmän puhetta, mutta nyt onkin hyvä tilaisuus hypätä kelkkaan ja tulla rakentamaan siitä itsellekin mieluista paikkaa. ^^ Tietoa ryhmästä saa myös jakaa eteenpäin toisille pelibloggaajille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistetään korvan taakse muistiin tuo ryhmä :)

      Poista
  2. Mielenkiintoista pohdintaa.
    Ehkä syy on nimenomaan siinä vaivan näkemisessä? Jotta voitaisiin arvostella jonkin hyvyyttä, pitää mielestäni osata ottaa huomioon musiikin sopivuus tilanteeseen. Tämä sitten nimenomaan vaatisi jotain muutakin kuin sohvalla istumista parin tunnin ajan.
    Toisaalta on myös totta että kun minulta kysytään jotain äänimaailmaltaan (ja nimeomaan musiikiltaan) hyvää peliä, niin todella pitkään menee asiaa pohtiessa. Ja sitten kun joulukalenteriin sellaisen keksin, niin sekään pelimusiikki ei ollut alkuperäismusiikkia. Alkuperäismusiikki usein vain uppoaa peliin, eikä siihen ehkä samalla tavalla peliin syventyessä kiinnitä huomiota kuin esimerkiksi elokuvassa, jossa toisaalta koen musiikin tärkeyden joskus jopa juonta tärkeämmäksi. Huonollakin juonella varustettu elokuva saadaan tietyillä kikoilla näyttämään ja kuulostamaan hyvältä - samaa ei voi sanoa pelistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peleissä joo vaaditaan siltä musiikilta hiukan enemmän. Ei maailmaan uppoudu, jos taustalla soi koko ajan jokin ihmeen ärsyttävä rällätys :D
      Sinne taustalle se äänimaailma uppoutuu, mikä on ehkä peleissä hiukan tarkoituskin. Onneksi kuitenkin välillä huomaa, kuinka jossain on oikein hyvää musiikkia, jota voisi kuunnella ihan muutenkin ilman pelaamista.

      Poista

Lähetä kommentti