Blogi: Overwatch - Tulevien FPS -pelien suunnannäyttäjä?



Yhteistyössä AOL Be On


Blizzardin uusin nimike heidän omien peliensä valtavirrassa on jälleen näyttänyt sen, että miten tuodaan uudenlaista väriä ja loistetta hyvin suosittuun peligenreen. Overwatch on ensimmäisen persoonan tiimiräiskintäpeli, joka ei luo ympärilleen synkkää teemaa menneisyyden maailmansotien tai dystopian avulla. Se ei myöskään nosta esiin pelkästään yhtä sankaria, joka yksinään tuhoaa pahuuden voimat käyttämällä tilanteen vaatiessa vaikka pelkästään kuusen oksaa, jos siltä tuntuu. 

Overwatch on äsken mainittujen asioiden lähes täydellinen vastakohta. Pelin maailma on hyvin värikäs ja persoonallinen, eikä maisemissa ole näkyvissä mitään katastrofaalista tuhoa. Yhden soolottelevan sankarin sijaan pelissä vaaditaan kuuden hengen tiimi, joista jokaisella on oma roolinsa. Roolien avulla syntyy toimiva yhteen hioutuneen tiimin synergia, jonka avulla lähdetään hakemaan ottelusta voittoa. Jokaista roolia tarvitaan synergiaan, eikä sooloilulle ole yhtään varaa. Useimmiten sooloilun myötä näissä tilanteissa lyödään häviön leima otsaan melko nopeasti. Tiimipeli ja hyvä joukkuehenki kunniaan!

Useimmiten FPS -pelien riesana on ollut myös eräänlainen hahmojen karikatyyrimäisyys. Hahmoista puuttuu joko syvyyttä (esim. persoonallisuus, historia...) tai ne ovat muuten vain hyvin mitään sanomattomia. Tämän kaiken lisäksi varsinkin moninpeleihin painottuvissa peleissä hahmot ovat lähes kaikissa mahdollisissa muodoissaan täysin samanlaisia. Ulkomuodoltaan hahmo voi erota toisesta ainoastaan eri värisellä kypärällä tai pienillä kasvonpiirteen eroilla. Hahmon roolikin erottuu vain sillä, että esimerkiksi tukea antava hahmo voi kantaa lääkintäpakkausta mukanaan, kun taas eturintaman hahmo omistaa vain hiukan enemmän tulivoimaa. Muuten ollaan täsmälleen samalla lähtöviivalla muiden ominaisuuksien kanssa.

Overwatchissa tätä ei tapahdu. Jokainen hahmo on oikeasti erilainen, eikä persoonallisuutta tai historiaa olla todellakaan unohdettu. Puolustava hahmo oikeasti puolustaa, "tankki" jyrää puolustuksesta läpi ottaen osumat, supportit auttavat päätehtävänään takalinjalla muita hahmoja sekä hyökkäävät hahmot nimensä mukaisesti hyökkäävät. Tehtävistä pidetään kiinni, eikä aleta tekemään yhtäkkiä omia temppuja, mitä ei tiimin strategia kestä. Jokaista rooliakin kohden on useita hahmoja, joista jokainen tekee omaa rooliansa hiukan eri tavalla. Toisin sanoen suuri määrä hyvin tehtyjä hahmoja antaa paljon valinnanvaraa ja vaihtelevuutta. Valinnanvaran vuoksi pelaaja tulee melko varmasti löytämään omia suosikkeja, jotka sopivat juuri siihen omaan pelityyliin. Hauskuutta lisää myös hahmojen ulkoinen puoli eli ulkonäkö, koska suoraan sanoen mikään hahmo ei näytä samalta kuin jokin toinen pelistä löytyvä henkilö. Persoonallisuutta löytyy, ja kun persoonallisia hahmoja pääsee vielä erikseen muokkaamaan useilla erilaisilla asuilla, on silloin vaihtelevuuden määrä lähes loputonta.





   






En ole itse pelannut Overwatchia vielä kertaakaan, mutta olen kuitenkin maininnut muutaman kerran, että tulen kyseisen teoksen jossain vaiheessa hankkimaan. Kuvia ja videomateriaalia olen nähnyt lähes jokaisesta paikasta, joka kertoo hyvin paljon pelin ympärillä leijailevasta hypestä. Jotain kertoo myös se, että Overwatchin avoimen betan aikana peliä lähti kokeilemaan huimat 9,7 miljoonaa eri pelaajaa PC:llä, Xbox Onella ja PlayStation 4:lla. Huimia määriä nähtiin melko pian uudestaan, nimittäin 7 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa löytyi jo hiukan yli viikon jälkeen julkaisusta. Tuskin tarvitsee edes mainita, että kyseessä on yksi nopeiten myydyimmistä peleistä viime vuosina, kun analysoidaan tilastoja. 

Jos katsotaan Overwatchia kokonaisuutena, ei menestys ole mikään ihme. Vaikka pelin idea esimerkiksi matsien suhteen ei ole mikään uusi keksintö, niin se on siitä huolimatta tehty hyvin erilaisella tavalla. Se on tehty juuri kehittäjien (Blizzardin) oman mielensä mukaisesti, eikä mallia ole otettu markkinoiden muista menestystarinoista. Overwatch on Overwatch, eikä sitä voi kokonaisuutena verrata mihinkään muuhun kollegaansa. Blizzardin uutukainen on isoin elein näyttänyt olevansa piristysruiske pelialan tiimiräiskintä -genressä. Saa siis nähdä, tuleeko myöhemmin muita pelejä, jotka ovat saaneet tavalla tai toisella inspiraatiota Overwatchista. Blizzardin pelien historiaa katsellen tilanne ei olisi ollenkaan uusi. Esimerkiksi muutama vuosi sitten julkaistu Blizzardin korttipeli Hearthstonen menestys loi yllättäen markkinoille useita erilaisia teoksia, joissa pääsi lätkimään korttia tuttavien kanssa. Hmmm, mistä lie idea saatu?

Saa nähdä, miltä Overwatchin tulevaisuus näyttää. Näillä näkymin se näyttää todella pitkältä ja valoisalta. Mielenkiinnolla jään odottelemaan myös sitä, että minkälaiset jäljet kyseinen peli jättää menestyksen takia tulevaisuudessa kehitettäviin peleihin. Voi hyvin olla, että FPS -pelien kirjossa ainakin tiimiräiskinnät tulevat ottamaan uudenlaisen askeleen kehittymisen suhteen. 




Kommentit

  1. Hyvä teksti! :) Itse olen tykästynyt todella tähän peliin ja peli on juurikin kaikkea mitä jo tuossa sanoitkin! :) Suosittelen todella hommaamaan tämän pelin, et pety!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä se jossain vaiheessa tulee hankittua, todennäköisesti vielä PC:lle. Siellä on kuitenkin melko varmasti se suurin yhteisö :D

      Poista
  2. Suosittelen Overwatch peliä kaikille, on aivan parasta pelattavaa! Lisäksi pelin esports skene on vähintäänkin mielenkiintoinen kun siihen perehtyy.
    https://overwatchausta.blogspot.fi/ tässä on linkki suomenkieliseen overwatch teemaiseen blogiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti