Blogi: Pelien ikärajat - Kysymyksiä herättävä aihe







Moni täällä blogissa ajoittain käyvä lukija on varmasti tietoinen siitä, että mitä pelien kansissa olevat ikäraja -merkinnät tarkoittavat. Jos ei sentään aivan täysin tiedä kaikkia lakipykäliä ynnä muita pikkufaktoja, niin ainakin tajuaa PEGI -merkinnän tarkoituksen ja idean. Kuitenkin pienen lätkän merkintää eivät tunnu kaikki tajuavan. Käsi ylös, kuinka moni on kuullut jonkun toteavan, että kuinka kauheita lapsille tarkoitut pelit ovat, ja sitten he antavat esimerkeiksi Grand Theft Autoa ja Call of Dutya? Jos kuvittelisin olevani ison joukon edessä kysymässä äskeistä kysymystä, niin uskoisin näkeväni horisontissani niin paljon nousseita käpäliä, että tarkan luvun saamiseksi tietoon paikalle tarvittaisiin jo ammattimaista laskijaa. Mistä tämä oikein kertoo? Yksinkertaisesti siitä, että pelien ikärajat ovat maailmalla vielä pahasti hakusessa. Tai sitten niistä välitetään yhtä paljon kuin tiedosta Antarktiksessa konkurssiin joutuneesta jääpalatehtaasta. Tai vaihtoehtoisesti ihmiset kuvittelevat kaikkien videopelien olevan vain niitä lasten huvituksia (vaikka tilastojen mukaan suurin pelaava ikäryhmä on yli 30-vuotiaissa). Tai sitten nämä kaikki ovat päällä samaan aikaan, ken tietää.

Selitetään nyt heti alkuun, että mikä tämä ikäraja oikein on. Suomessa ikärajojen luokitusjärjestelmänä toimii PEGI (PAN European Game Information), joka on tuttu varmasti kaikille niille, ketkä ovat edes joskus kääntäneet katseensa videopelien kanteen. Kyllä, se on juuri se räikeän värinen laatikko sieltä kannen vasemmasta alakulmasta, jossa näkyy jokin numero. PEGI:n ideana on kertoa kuluttajalle, että minkä ikäisille kyseinen viihdetuote oikein soveltuu. Toisin sanoen kyseessä on eräänlainen ikäraja. Ikärajaksi PEGI:ä voidaan luonnehtia senkin vuoksi, että PEGI 18 -pelien luovuttaminen Suomessa alaikäisille on rangaistava teko, aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin vain aikuisille suunnatun tuotteen kanssa, kuten esimerkiksi alkoholin. En ole tosin koskaan henkilökohtaisesti kuullut tapauksesta, jossa esimerkiksi vanhemmat olisivat saaneet sakot siitä, että he olisivat antaneet pikku kullannupulleen lahjaksi uusimman GTA:n (tosin en mene tätä vannomaan, koska ehkä näin on voinut tapahtua. Ei sitä koskaan tiedä). PEGI 18 on kuitenkin siinä mielessä sitova, että kauppias ei saa myydä lain nojalla kyseiselle kullannupulle mitään peliä, jossa on punaisella taustalla oleva laatikko numerolla kahdeksantoista. Tosin muut ikärajat eivät olekaan niin sitovia, nimittäin 7-vuotias voisi periaattessa lain mukaisesti käydä ostamassa PEGI 16 -pelin ilman mitään ongelmia. Tosin myyjällä on käsittääkseni kuitenkin oikeus olla myymättä PEGI 16 -peliä 7-vuotiaalle, jos nyt olen kaiken ymmärtänyt oikein. On tämä pegittely siis melkoisen mutkikasta.


Koska PEGI 18 on sitova jopa lain perusteella, niin siinä vaiheessa täytyisi jo herätyskellon soida, että peli todennäköisesti sisältää jotain sellaista, mikä ei todellakaan ole alaikäisten silmille sopivaa. Ei, PEGI ei kerro pelin vaikeusasteesta, jonka olen myös kuullut niin monta kertaa, että se alkaa jo huvittamaan (veikkaan muuten tämän lentävän lausahduksen syntyneen lautapelien suositusikärajasta). Pohtikaahan nyt jokainen, että mikä ihme siinä pelissä on sitten niin haastavaa ja vaikeaa, että peli soveltuisi vain aikuisille? Liian tarkkoja muutaman pikselin hyppyjä? Sisältää liian vaikeita matemaattisia algebrallisia struktuureita? Pelaajan täytyy ottaa argumentointikamppailu Nietzschen kanssa liittyen subjektiivisesta idealismista? Pelaajan täytyy avata maitopurkki onnistuneesti? PEGI oikeasti liittyy vain ja ainoastaan siihen, mitä se peli itsessään sisältää. Verratkaa vaikka tätä elokuvien ikärajoihin. Kyllä kaikki tietävät, miten 7 -vuotiaille suunnattu elokuva eroaa K-18 -elokuvasta. Sama juttu on videopeleissä: PEGI 18 sisältää enemmän raakuuttaa, väkivaltaa, kiroilua, kiellettyjä aineita ynnä muuta vastaavaa. 18 -leiman on voinut antaa myös pelin teema, esimerkiksi siviileihin kohdistunut väkivalta tai synkkä kohtelu lapsisotilaita kohtaan. Syitä on monia, ja usein merkin takana on ihan hyvät perustelut. Ja niin, jos puhutaan pelin vaikeudesta, niin omakohtaisesti minusta tuntuu, että vaikeimmat pelit taitavat mennä sinne alle PEGI 12:ta. Sieltä kun löytyvät monet aivopähkinäpelit sekä ne rasittavat tasoloikat.

Ikärajat tosin herättävät kummastusta muutenkin. Miten esimerkiksi tietyt sotapelit voivat olla niin eri kategorioissa PEGI:n suhteen? Useat tällaiset ovat saaneet samantien leimaksi 18, mutta silti kaupan hyllyn vierestä voi löytyä toinen sotaisa tapaus leimalla 16. Onhan se sinäänsä erikoista, jos kummassakin pelissä on räiskintää vaikka kuinka paljon, mutta toinen nähdään silti alaikäisille soveltuvana. Miksi toisen pelin väkivalta soveltuu alaikäisille ja toinen ei? Syinä tähänkin voi olla aikaisemmassa kappaleessa mainitut teemat ja loppujen lopuksi rajan on voinut nostaa vain hyvin pieni yksityiskohta. Esimerkiksi pelkästään pelin tarinan myötä yksi väkivaltaa kohdannut siviili voi pelkästään nostaa pelin yli 18 -vuotiaille. Yleisesti K-18 peleissä kyllä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ainakin tarinan osalta, joten useimmiten eron huomaa verrattaessa K-16 peleihin. Pelillisesti voi myös olla eroja, mutta ne voivat olla myös aivan samalla tasolla. Joskus korkeamman leiman on voinut antaa jopa pelkästään liiallinen todenmukaisuus grafiikan myötä. Tähän törmää esimerkiksi monissa pelien käsikonsoliversioissa, joissa ikäraja voi olla huomattavasti alhaisempi verrattuna "tavalliseen" konsoliversioon. Tosin parempi grafiikka ei aina kerro tulevaa ikärajaa. Esimerkiksi melkoinen pikselimössöpeli Hotline Miami 2 kantaa K-18 leimaa pelimarkkinoiden valtavirrassa. Ihan hyvästä syystäkin.

Vaikka PEGI:n vaihtelu 16-18 välillä voi herättää paljon erilaisia kysymyksiä ja ajatuksia, niin ajatuksia herättää myös samalle viivalle astuminen. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi PEGI 16 -pelien kirjossa löytyy hyvin paljon erilaisia tapauksia: NHL 12, Battlefield 3, Skate 3, Star Wars Battlefront, EA Sports UFC, Sunset Overdrive, Dark Souls, Batman: Arkham City, Tekken 6, XCOM 2, Crimes & Punishments: Sherlock Holmes, Need for Speed: The Run... Kaikki äsken mainitut pelit ovat PEGI 16, ja värikirjo on hyvin laaja. Monelle voi herätä kysymys, että miten ihmeessä jääkiekkopeli voi olla samassa ikäkategoriassa kuin sotapeli? Entä miten ihmeessä samaan joukkoon on voinut vielä tunkeutua skeittailu- ja autopeli? Syitä on varmasti yhtä paljon kuin on pelejä. Vielä mielenkiintoisammaksi asiat menevät, kun aletaan vertailemaan pelejä muiden maiden luokitusjärjestelmään: Suomessa ja Euroopassa elämäsimulaatiopeli The Sims 4 on saanut luokituksen PEGI 12, mutta Venäjällä se sai taas kiellon alle 18 -vuotiailta, koska pelissä voi aloittaa suhteen samaa sukupuolta olevan simin kanssa. No, pysytään kuitenkin Suomen ja Euroopan PEGI:ssä.

Kuten huomataan, niin ikärajat eivät välttämättä suoraan korreloidu kunnolla toisiinsa. PEGI 18 -pelit ovat lähtökohtaisesti leimansa ansainneet, mutta siitä alaspäin alkavat ikähaitarit heittelemään. PEGI 7 asti olevat pelit ovat lähes aina melko harmittomia, ja ne maksimissaan sisältävät samanlaista "hurjuutta" kuin lasten piirretyissä. PEGI 12 on taas hiukan "hurjempi" kuin PEGI 7, mutta tässäkin tapauksessa hurjuus on useimmiten tasoa lasten piirretyt tai Disney -elokuvat. PEGI 16 taas on mielenkiintoisin tapaus, koska sieltä löytyy sisältöä lähes laidasta laitaan, niin urheilusta erilaisiin räiskintöihin. Huhheijaa.

Sinäänsä ei ole siis ihme, jos PEGI aiheuttaa välillä kummastusta, koska aina luokitusjärjestelmien kanssa voi tapahtua hyvin erikoisia tapauksia. Tästä kaikesta huolimatta ainakin itse olen sitä mieltä, että PEGI:stä kannattaa pitää kiinni ja sitä kannattaa totella lähes aina (varsinkin numero 18 kohdalla). Yleensä PEGI:n takana on aina melko hyvät syyt, vaikka erikoisia luokituksia voi välillä tapahtuakin, esimerkiksi juuri tuo NHL 12, joka oli PEGI 16, vaikka sarjan muut osat ovat lähes aina olleet PEGI 12. No, kuitenkin... Ei näitä luokitusjärjestelmiä kuitenkaan tehdä turhan takia, vai mitä?




Voit lukea PEGI:stä lisää heidän omilta kotisivuilta, eli täältä: http://www.pegi.info/fi/





Kommentit

  1. Hyvä summaus ikärajoista ja niiden ongelmakohdista. Voisin lisätä tähän vielä huomion siitä, että etenkin vanhempien pelien kohdalla, jotka ovat ilmestyneet ennen PEGI-luokituksen voimaantuloa eli ennen vuotta 2003, voi puuttua ikärajasuositukset kokonaan. Se alkaa olla ajankohtaisempaa nyt, kun esimerkiksi Steamista ja monesta muusta paikasta saa hankittua helposti vanhoja pelejä.

    Ja tietysti PEGI-arvioita sotkee kuluttajan näkökulmasta hieman myös KAVIn MEKU-ikärajat, joilla on sama lainvoima mutta jotka eivät välttämättä aina täsmää PEGIn kanssa. MEKU ei käsittääkseni tunne ikärajaa 3, vaan alin ikärajoitus kaikille sallitun jälkeen on 7. PEGI myös käsittää suuremman määrän ikärajaa nostavia teemoja, esimerkiksi verkkopelimahdollisuus ei ole ymmärtääkseni MEKU:n määritelmissä ikärajaa nostava ominaisuus. Toisaalta MEKU-rajat pätevät laajemmin "kuvaohjelmiin" eivätkä vain peleihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuokin on totta juuri noiden vanhempien pelien kohdalla. Vaikka peli voi olla vanha ja samalla hyvin epärealistisen näköinen, niin se ei silti muuta faktaa itse viihdetuotteen sisällöstä. On sitä rajua meininkiä ennenkin osattu tehdä!

      Poista
  2. Hyviä pohdintoja ja tärkeä aihe! Aika monelta pelien kauhistelulta säästyttäisiin jos vanhemmat valvoisi ikärajoja. Ja ihan totta puhut tuosta pegi16 kategoriasta, siellä on vaikka ja minkälaista peliä. Etenkin kun ajattelee miten eri tahtiin ihmiset kasvavat, ei ikärajat yksistään kyllä kaikkea pelasta.

    Jäin kummastelemaan tuota kommenttiasi että 6-vuotias saisi ostaa PEGI7 pelin. Kuvaohjelmalain (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110710) mukaan ikärajojen 7, 12 ja 16 kohdalla lapsen hyvin tunteva aikuinen saa käyttää kolmen vuoden joustoa, mutta automaattisesti käytettäväksi tämä jousto ei ole tarkoitettu (ks. http://www.ikarajat.fi/). Eli myyjä (ellei satu olemaan lapsen vanhempi tai muuten hyvin tuttu) ei kuitenkaan alle 7-vuotiaalle saisi sitä pegi 7 peliä lain mukaan myydä. Sama homma siis kuin leffateatterissa, 10-vuotias pääsee katsomaan k12 leffan vanhemman kanssa.

    Lukijatar: MEKU on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö, siis se poppoo joka Suomessa hoitaa luokittelua, ei siis varsinaisesti luokittelujärjestelmä. Pelien kohdalla käytetään Suomessa PEGI-järjestelmää eikä mitään muuta, mutta ehkä tässä sekottaa se että samat 7, 12, 16 ja 18 ikärajat vähän erinäköisillä lätkillä on tv-ohjelmissa ja elokuvissa - tarkoititkohan niitä MEKU-ikärajoilla? Nämä tulee kanssa siitä samasta Kuvaohjelmalaista kuin pelienkin ikärajat, pelien kohdalla vain on mahdollista käyttää yleiseurooppalaista PEGIä eikä tarvinnut kehitellä omaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas niin, kiitoksia selvennyksestä. Viittasin siis nimenomaan niihin ikärajoihin joita MEKU antaa, sehän itsessään tosiaan on juurikin tuo KAVIn yksikkö. MEKUn ohjeissa tosiaan sanotaan ettei PEGI-merkittyjä pelejä tarvitse enää erikseen merkitä MEKUn luokitusten mukaisesti, mutta se ei tarkoita, etteikö sitä tapahtuisi toisinaan esimerkiksi pelintekijöiden pyynnöstä. Kuuluisa esimerkki lienee Max Payne (2001), jonka PEGI-ikäraja on joka alustalla 18, mutta Suomessa sille on pyydetty erityislupa ikärajaan 15, käytännössä nykyään siis 16. Tietyntyyppiset pelit on myös vapautettu ikärajoista kokonaan. Pointtini taisi olla, että PEGI-ikärajat ja MEKUn ikärajaohjeistukset toimivat rinnakkain ja toisiaan täydentävästi. Ne myös ovat hieman erilaiset, mikä ei suoranaisesti selvennä pelien ikäraja-asiaa - siitäkin huolimatta, että pääsääntöisesti suurin osa uusista peleistä on merkitty yksiselitteisesti PEGIn ikärajamerkinnöillä.

      Poista
    2. Kiitos Nuppu! Tämä todellakin on tärkeä aihe, ja onhan se täten hyvä aina ajoittain nostaa muistutukseksi esille kuluttajille.

      Suuret kiitokset myös selvennyksestä. Lienee juuri tuo rajojen jousto aiheuttaneen itselleni tuon mainitsemani mielikuvan. Sitä varmaan on vielä lisäksi vahvistanut ne ikävät näyt kaupoissa, kun pikku tenavat ovat kävelleet kassalla käynnin jälkeen korkean ikärajan omaavan pelin kanssa kotia kohti. Hyvä, että nostit asian esille! Selventyi tämäkin asia paremmin.

      Poista

Lähetä kommentti