SpeedLink Decus -pelihiiri (Arvostelu)





Saamani SpeedLinkin tuotepaketti sisälsi ULTOR Illuminated -pelinäppäimistön lisäksi myös Decus -pelihiiren, joka jatkaa samaa rataa värikkyyden ja valoloiston ihmeellisessä maailmassa. Vaikka värimaailman suhteen ei ole pulaa, niin miten sitten hoituu se tärkein puoli, eli itse toiminta? Hiiren väreillä kun ei pelejä voiteta!

Aloitetaan jälleen ulkonäöstä. Decus jatkaa samaa rataa SpeedLinkin tuotteiden ulkoasun kanssa. Päähuomion saa tuttu metallinpunainen väri ja sitä vahvistaa vieressä oleva musta, jota löytyy lähinnä hiiren muista napeista, hiukan päältä ja sivujen kumisista sivupidikkeistä, eli ns. "sormenpidikkeistä". Vieressä olevat leveyttä aiheuttavat sormenpidikkeet ja sen muodot saavat hiiren näyttämään melko massiiviselta (ainakin leveyssuunnassa, ei muuten) ja osittain jopa hyvin ufomaiselta, Tämä kaikki mahdollistaa Decusin olemisen todella ergonomisena hiirenä ja osittain allekirjoittanut jopa yllättyi siitä, että kuinka hyvin hiiri oikeasti sopii käteen. Pidemmätkin ajat käsi laitteella erilaisia puuhia tehden ei tunnu pahalta, mutta muistetaan tästä huolimatta kuitenkin välillä edes venytellä paikkoja, jotta ei tapahtuisi ikäviä jumiutumisia.

Decus on painoltaan melko kevyt. Laitteen tarkkaa painoa en tiedä, mutta sen liikuttelu ei tunnu ollenkaan pahalta ja hiiren siirtely suunnasta toiseen ja pinnasta huolimatta oli lasten leikkiä. Itseäni tietenkin hiukan harmaita hiuksia aiheutti juuri painon olemattomuus: kun on tottunut useampien vuosien ajan käyttämään hiukan painavampia hiiriä ja kun vielä tykkää sellaisista malleista, niin aiheuttaahan se nyt melkoisia outoja tuntemuksia. Muutenkin hiiren liikutteleminen tuntui ajoittain melko oudolta, en tiedä johtuuko se Decusin muotoilusta vai mistä. Ei sen puoleen, hiiri kuitenkin hoitaa hommansa todella hyvin, vaikka omat tottumukset tuntuvat olevan hyvin erilaisella tasolla.

Kuten monet pelilaitteistot yleensä, niin Decus sisältää myös mikromanagerointia, jotta laitteesta saataisiin juuri sopiva jokaisen käyttöön. Ulkoasun puolelta pelaaja voi valita kuudesta erilaisesta led-valaistuksesta suosikkinsa paistamaan valoa ja tunnelmaa. Tai kuten minulla, niin suurimman osan ajasta nämä kaikki kuusi erilaista led-väriä vaihtelivat vuorotellen tietyn ajan sisällä. Jos mikään ei tunnu hyvältä, niin ledit vain pois päältä. Kukin tyylillään, eikö vain?
Ulkoasullisten puolien lisäksi myös itse rautaa pääsee säätelemään. Hiiren herkkyyden voi vaihtaa 400 dpi:stä (dots per inch, eli raa'asti suomennettuna "pistettä per tuuma") 5000:een, eli hiirten herkkyyksien asiantuntijat ja niillä hi-fistelijät ovat varmasti tyytyväisiä tähän skaalaan. Jos olen asiat ymmärtänyt oikein, niin lähtökohtaisesti jokainen pelihiiri on vähintäänkin herkkyydeltään yli 4000:ssa ja niin sanotut "normaalit hiiret" siellä 1600:ssa, eli SpeedLinkin Decusista löytyy mukavasti vaihtelua suuntaan kuin toiseen. Joissain tarkoissa tekemisissä Decus välillä oli liiankin tarkka, jonka myötä muutamia kertoja joutui pieniä asioita sitten korjailemaan. Onneksi tämän kaiken voi ohjelmoida haluamakseen.
Decus -hiiressä on yhteensä 7 eri nappia, johon on laskettu mukaan myös vasen kuin oikea painike sekä keskellä oleva vieritysrulla. Toisin sanoen kyseinen pelihiiri sisältää neljä ylimääräistä nappia (sis. dpi -kytkimen ja pikatulituspainikkeen), jotka voi ohjelmoida mihin tahansa käyttötarkoitukseen. (Nämä ylimääräiset napit ovat ainakin omasta mielestäni sijoitettu hyvin, kun yksi niistä sijaitsee vasemman klikin vieressä, toinen vieritysrullan alapuolella ja kaksi muuta vasemman reunan sivussa. Ainoastaan vieritysrullan alapuolella oleva nappi tuntuu hiukan hölmöltä paikalta, mutta mitä sille voi, jos sormi ei tunnu taipuvan sinne mitenkään jouhevasti). Toki nämä kaikki 7 nappia voi ohjelmoida haluamakseen, eli toisin sanoen mitään ei ole estetty. Ohjelmoinnin tekee mukavaksi vielä se, että hiirelle on mahdollista ohjelmoida 5 eri profiilia (muistia hiiressä 128 kilotavun verran). Eli jos Battlefieldin tai vaikka League of Legendsin pelailut eivät onnistu samoilla hiirten ohjelmoinneilla, niin ei mitään hätää: eri ohjelmointien vaihtaminen onnistuu pienessä hetkessä ja täten säästetään samalla aikaa. Näihin profiileihin voi tallentaa niin eri näppäimiä, sensoreita kuin värikonfigurointeja. Jälleen yksi enimmäisen maailman ongelma hoidettu alta pois.

Decus -pelihiiri on oikein oiva laite. Se toimii hyvin pelatessa ja esimerkiksi netin selailut ja pienet kuvanmuokkaukset onnistuvat kyseisellä SpeedLinkin tuotteella ihan hyvin. Laitteen johtokin on ULTOR Illuminated -näppäimistön tavoin punottua punamustaa, joten minkäänlaisia sekamelskoja ei pitäisi äkkisältään tulla. Kaikki tämä Decusin sisältämä rauta yhdistettynä 50 euron hintalappuun ei ole ollenkaan paha hinta, vaan oikeastaan jopa ihan hyvä diili. Hiiri ei ehkä ole kaikista paras kovimmille hardcore -pelaajille, mutta kasuaalimmille ja silti useammin pelaaville Decus on ihan kelpo kapistus. Hei haloo, kaikki perustoiminnot pelaajalle suhkot halpaan hintaan. Ei ollenkaan huono.




YHTEENVETO:

SpeedLinkin Decus -pelihiiri tuo 50 euron hintalapulla melkoisen halvan pelihiiren, joka sisältää suurimman osan "tärkeimmistä" pelihiirien toiminnoista, kuten herkkyyden säätäminen, ylimääräiset napit kuin niiden ohjelmointi. Plussana ulkoasusta pitäville vielä led -valojen luomat mahdollisuudet erilaisiin tunnelmiin. Kuitenkin Decusista myös huomaa, ettei se ole niitä markkinoiden kalliimpia pelituotteita. Hiiren ohjailu tuntuu ajoittain oudolta ja epäilen sen johtuvan hiiren muotoilusta, vaikka se muuten onkin todella ergonominen. Täten Decus sopii parhaiten kasuaalimmalle pelaajaryhmälle tai henkilöille, joilla ei ole halukkuutta panostaa hiireen paljoa, mutta haluavat kuitenkin perushiirien sijaan toimivan, mutta halvan pelihiiren. Kyseisessä laitteessa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta se ei myöskään tarjoa enemmän pelaavalle mitään kummempaa. Kyseessä onkin siis toimiva peruspelihiiri, joka hoitaa oman tehtävänsä tarpeeksi hyvin ja näyttää myös ulkoasullisesti ihan hyvältä. 





Kommentit