SpeedLink Martius Stereo Sound -pelikuulokkeet (Arvostelu)





SpeedLinkin tuotteista viimeisin saamani esine oli Martius Stereo Sound -pelikuulokkeet. Näppäimistö ja hiiri osasivat kumpikin pitää omat tehtävänsä hoidossa ja onnistuivat täten luomaan ihan positiivista kuvaa itsestään. Pelikuulokkeet tuntuvat kuitenkin olevan juuri niitä laitteita, joita vähemmänkin pelaavat ihmiset haluavat itselleen, eikä sinäänsä mikään ihme: kuulohan on tunnelman luomisen kannalta ja esimerkiksi pelaamisen suhteen hyvin tärkeä aisti ja täten olisi hyvä, että korvien päältä löytyisi sellainen laite, joka osaisi parhaiten hyödyntää kyseisen alueen aistireseptoreita. Kutkuttaako Martius siis näitä aisteja ollenkaan?

SpeedLink Martius on jälleen hyvin SpeedLinkmäinen: punaista ja mustaa yhdistelevä kuuloke, jonka korvaläppien ulkopuolella oleva Martius -logo heijastelee punaista valoa sen päällä ollessa. Lähtökohtaisesti kuulokkeet vaikuttavat aivan siltä, mitä SpeedLinkiltä odottaisikin: asiansa hoitava laite, johon on laitettu pientä hi-fistelyä, mutta se silti keskittyy lähinnä olennaiseen kaikin mahdollisin puolin, niin toiminnaltaan kuin rakenteeltaan. Kuitenkin kun alkaa käsillä koskettelemaan ja tutkimaan Martiusta, niin se alkaa tuntumaan helposti hajoavalta. Osittain tämä johtuu ihan siitä, että Martius on todella köykäinen laite. Se ei paina juuri paljoa, eikä se juurikaan rasita esimerkiksi korvia sen ollessa päässä pidempiä aikoja (plussana myös se, etteivät silmälasit ole häiriötekijänä millään tavalla). Osittain tämä johtuu myös ihan laitteen materiaalista: Korvaläpyskät ovat ulkopuolelta kovaa muovia, kuppien korvatyynyt ovat nahkalta näyttävää muovia ja itse sisältä punaista kangasta. Kuulokkeiden panta on päältä samanlaista nahakamaista muovia, mutta sitä on sisältäpäin tuettu jollain mystisellä materiaalilla, veikkaisin ohutta muovia. Pannan päähän koskettava osa on jälleen kangasta. Muovia on myös pannan sisällä muutenkin, nimittäin kun kuulokkeiden sankaa säädetään isommaksi, niin esille tupsahtaa punaista muovia. Mielestäni muovin käyttö sangassa, varsinkin tuollaisen kovemman muovin, on todella huono vaihtoehto. Tai ei suoranaisesti huono, mutta huonoin. Se antaa kyllä tukea laitteelle paljon, mutta suuremman taivutuksen myötä sanka voi irtisanoa itsensä irti huutamalla räks ja poks. Onneksi kuulokkeet kuitenkin ovat sitä kokoa, että ne menevät varmasti hyvin päähän monelle isopäisellekin henkilölle. Kannattaa kuitenkin olla varovainen sankoja vääntäessä: kyllä se joustaa jonkin verran, mutta ei paljoa.

Martius -kuulokkeiden äänentoisto on melko hyvää. Äänentoisto Martiuksessa on stereota, joten surround soundia pelaamiseen etsivät voivat kääntää katseensa pois. Stereoääni toimii, ja kyllä sitä mielellään näillä kuulokkeilla erilaisia pelejä pelaili (testissä oli mukana mm. HOI4, Cities Skylines, King's Quest, Tom Clancy's Splinter Cell...). Mitään moitittavaa ei oikeastaan äänen suhteen pelaamisessa ole: ihan perinteiseltä stereolta kuulostaa, Oikeastaan välillä ääni on niin stereota, että se kuulostaa aivan ns. "normaaleilta" kuulokkeilta. Mitään suurta ja mullistavaa ei ole tarjolla, mutta silti homma toimii. Äänentoistoa kokeiltiin myös musiikin kautta ja vielä muutaman eri genren kautta. Ensiksi testissä oli tietenkin oma suosikkigenreni eli rock and roll sekä metalli. AC/DC, ZZ-Top, Motörhead, Sabaton, U.D.O. kuin Obscura kuulosti Martiuksen kautta ihan hyvältä. Koska musiikkia tulee kuunneltua myös muista genreistä jonkin verran (ei tosin todellakaan niin paljoa kuin noita kahta aikaisempaa genreä), niin testissä oli myös esimerkiksi nykyaikaisempaa "poppimaisempaa" R&B:tä (eli ei sitä 50-60 -luvun rhytm and bluesia) ja esimerkiksi Rihannat, Justin Timberlaket ja Keri Hilsonit soivat ihan mukavasti kuulokkeista lävitse. Voisi siis sanoa, että musiikillinen puoli on Martiuksessa ihan kelpo tasolla. Kuten kuulokkeissa yleisesti, niin ääntä voi myös säädellä niin sanotulla johtokaukosäätimellä eli sillä johdossa olevalla muoviläpyskällä, jossa on äänen kovuutta säätävä rullausnappi. Kyseinen muoviläpyskä on ihan sopivalla korkeudella ja rullaaja pyörii ihan kevyesti. Mute -nappi on myös kyseisessä johtokaukosäätimessä, josta päästäänkin sitten itse mikrofoniin.

Koska kyseessä on pelikuulokkeet, niin täytyyhän niissä nyt olla tietenkin mukana myös mikrofoni. Martiuksen mikrofoni on kovaa muovia, joka vain käännetään vasemmalta puolelta ylhäältä alas, kun sille on tarvetta. Mikrofonin pituutta ei toisin sanoen voi säätää ollenkaan haluamakseen. Tämä tuottaa sitten tietenkin ongelmia silloin, kun pään koot voivat vaihdella huomattavasti. Joillekin mikrofoni voi tulla aivan suoraan suun lähettyville, kun taas osalle porukasta mikki voi olla jo turhan kaukana. Mikrofoni nappaa kyllä äänen testien perusteella sellaisella melko tavanomaisella tasolla (ei heikkoa, mutta ei mitään huippuakaan), mutta ongelmaksi koitui juuri välillä se, että äänen korkeuden vaihtelu puhuessa vaikuttaa myös äänen nappaamiseen. Puheesta ei esimerkiksi saattanut saada hiljaisemmalla äänellä puhuessa mitään selvää yksinkertaisesti sen takia, ettei mikrofonin ja suun välinen etäisyys ollu tarpeeksi hyvä. Onneksi mikrofoni on kyllä jollain tasolla sopivan herkkä äänen suhteen, mutta tästä huolimatta ei mikin taso yleisestikään ole mitään maailman parasta. Skype -puhelut varmasti onnistuvat ihan hyvin, mutta intensiivisiin pelien tuoksintaan mikki ei ole paras vaihtoehto. Toki sekin luonnistuu, mutta parantamisen varaa on jonkin verran.


YHTEENVETO:




Martius -pelikuulokkeet ovat osittain hyvät, mutta parantamisen varaa olisi monessa suhteessa. Äänentoisto stereona on ihan mukavalla tasolla ja Martiusta käyttää mielellään tämän myötä niin pelatessa kuin musiikkia kuunnellessa. Suurimmiksi ongelmiksi kuitenkin muodostuvat kuulokkeiden rakenne ja mikrofoni. Kuulokkeiden rakenne tuntuu ajoittain melko helposti rikki meneviltä esimerkiksi melko ohuiden muovisten sankojen takia. Tämä tekee tosin Martiuksesta todella kevyet kuulokkeet, mutta uskoisin sankoihin kohdistuneen hiukan liian kovan taivutuksen aiheuttavan räksäys -äänen melko helposti. Mikrofoni on myöskin täysin taipumaton, eikä sen pituutta voi säätää tai lähentää/kauentaa suuhun nähden. Tämä taas voi tuoda monenlaisia ongelmia äänen tason kanssa, kun tarkoituksena olisi kommunikoida toisten kanssa. Positiivisena puolena kuitenkin sanottakoon, että SpeedLink Martiuksen hinta pyörii 40 euron paikkeilla. Hinta ei ole todellakaan paha pelikuulokkeille ja jos juuri etsii itselleen alle 50 euron kuulokkeita pelaamiseen, niin Martius ei silloin ole sinäänsä huono sijoitus, vaikka laitteessa kyseenalaisia puolia onkin jonkin verran.




Kommentit