SpeedLink ULTOR Illuminated Mechanical Gaming Keyboard - Arvostelu



Vähän aikaa sitten minulle annettiin mahdollisuus tutustua saksalaisen SpeedLinkin uusiin tuotteisiin (eli ensinnäkin iso kiitos tästä mahdollisuudesta, PR Nordic!). Tuotteita tuli loppujen lopuksi kolme kappaletta, joista yksi oli SpeedLinkin ULTOR Illuminated niminen mekaaninen pelinäppäimistö, joka ainakin osaa olla olemukseltaan räikeän värikäs. Entä sitten se toiminnallinen puoli? Hoitaako näppäimistö omat tehtävänsä kunnolla loppuun asti? Näihin kysymyksiin lähdettiin etsimään vastauksia.

Kuten aloituskappaleessa jo todetaan, on kyseessä todella räikeä tapaus ulkonäöllisesti. Näppäimistön runko on pinnalta alumiinia ja  metallinpunaisen värinen, joka näyttää loppujen lopuksi todella siistiltä. Näppäimet ovat perinteisen mustat, mutta itse kirjaimet sekä muut merkit saavat uutta väriä saadessaan virtaa sisäänsä: mustien näppäinten päällä alkaa loistamaan sininen valo. Poikkeuksena ovat vain pelaamisessa liikkumiseen käytetyt napit eli nuolinäppäimet sekä WASD, jotka ovat väriltään valkoisia. Laite on toiminnassa todellista väriloistetta, joka saa hiukan jo ufomaisia vivahteita keskenäisten värivalintojen vuoksi. Kokonaisuutena ulkoasu ei ole pahan näköinen. vaan se oikeastaan sulautuu hyvin yhteen. Kuitenkin jos kavahtaa persoonallisia valintoja tai ei muuten tykkää räikeydestä, niin kannattaa miettiä kahdesti laitteen hankintaa jo pelkästään tämän vuoksi. Jos tämä ei kuitenkaan haittaa, niin tällöin yksi mukava vaihtoehto on tupsahtanut lisää uuden näppäimistön hankintaan.


ULTOR Illuminatedin yksi ehdoton positiivinen puoli on näppäimistön koko, ja ehdottomasti tämä on hyvä juttu niille, keillä alkaa pöydältä loppumaan tila kesken: kyseessä on nimittäin todella pieni näppäimistö. Kokoa laitteella on 350 × 122 × 33 verran ja painoakin sillä on vain ja ainoastaan 680 grammaa. Kokonsa ansiosta näppäimistö sopii paikkaan kuin paikkaan, vaikka juuri siihen kaikista ahtaimman pöydänkin keskelle. Pienestä koosta huolimatta ULTOR Illuminated ei kaiken lisäksi edes liikahda helposti pöydällä ollessa. Tätä ei tosin aiheuta massiivisuus kuten Razerin BlackWidowin kohdalla, vaan tämän aiheuttaa pohjalta löytyvät kumiesteet. Kumiset esteet ovat ihan hyvä vaihtoehto, mutta se ei kuitenkaan estä kaikkia rajuimpia pelaamissessioiden myötä syntyviä mahdollisia liikahtamisia. Tämän lisäksi se on samalla pieni pölynkerääjä itsessään. Nyt kun lika tuli puheeksi, niin näppäimetkin keräävät pienesti pölyä kuten kaikki muutkin markkinoiden tuotteet, mutta pöly ei ainakaan tunnu tarttuvan ULTORiin niin helposti kuin luulisi. Laitteen johtoon ei myöskään tule pölyä niin helposti, nimittäin se on jo nykyisen trendin mukaisesti punottua. Tietenkin punamustana.  

Näppäimistö käyttää näppäimissään punaisia Kaihua Kailh -kytkimiä, jotka ovat optimoitu pelaamista varten. Kytkinten ansiosta näppäilemisen vastausaika pitäisi olla jopa yhden millisekunnin pituisia, eli hyvin nopeaa toimintaa. Kaihua Kailh -kytkimet ovat myös todella hiljaisia, joten suurta meteliä ei näppäillessä kuulu. Näppäimistössä on muutakin mukavaa pelaajille, varsinkin kustomoinnista pitäville: laitteeseen voi tallentaa 5 eri peliprofiilia kuudella eri kustomoitavalla makronäppäimellä. Tämän takia ULTOR Illuminatedista löytyy sisäistä muistia 64kb:n verran. Kiitokset tästä siis menee makroilun mahdollisuuteen.

Testailujen jälkeen voidaan todeta, että näppäimistö on elementissään pelaamisen aikana. Kokonsa vuoksi pienillä sormen liikkeillä voidaan sormi saada nopeasti useille näppäimille lyhyen ajan sisällä ja tämä yhdistettynä yhden millisekunnin vastausaikaan luo ULTOR:sta melkoisen nopean pelilaitteen, varsinkin kun kaikki "turhat" ylimääräiset napit ovat poissa tieltä. Kuitenkin allekirjoittanut on tottunut enemmän isompiin näppäimistöihin, jonka vuoksi ainakin itselleni tuli paljon ohilyöntejä. Tämän varsinkin huomasin kirjoittaessa, jolloin sanoihin oli tullut yllättäen vääriä kirjaimia tai ylimääräisiä sellaisia. Kokemuksieni vuoksi en voi hirveästi suositella ULTOR Illuminatedia pidempiin kirjoitussessioihin, mutta jos olet tottunut pieniin näppäimistöihin tai kirjoittelet lähinnä vain foorumeille tai muihin vastaaviin paikkoihin, niin silloin tämä laite hoitaa oman tehtävänsä jopa hyvin kirjoittamisen osalta. Tämän vuoksi joudunkin toteamaan, että kyseessä on korostetusti pelinäppäimistö. Toki kirjoittaminenkin onnistuu, mutta en mielelläni tällä näppäimistöllä lähtisi romaania kirjoittamaan. Pelata kyllä voisin ULTOR:lla pidemmänkin aikaa, se puoli nimittäin toimii ja vieläpä hyvin. Ainakin muutamat roguelike -tyyliset pelit, FPS -pelit ja action -pelit olivat ihan mukavia nakutella tällä laitteella (peleinä kokeilussa oli mm. Teddy Terror, Tom Clancy's Splinter Cell ja Heroes & Generals). 

YHTEENVETO:






SpeedLink ULTOR Illuminated Mechanical Gaming Keyboard on pienikokoinen näppäimistö, joka soveltuu ehdottomasti pelaamiseen. Kirjoittamiseen laite ei sovellu kaikista parhaiten, mutta pienien tekstien kirjoittaminen onnistuu ihan hyvin ilman hiuksien repimistä päästä. ULTOR Illuminated on lisäksi hyvin räikeä tapaus, joten neutraalimpaa ja persoonallisuutta kavahtavien kannattaa miettiä vahvasti sitä, onko kyseessä juuri heille sopiva näppäimistö. Jos ei näitä asioita kavahda, niin kyseessä on hiljainen laite, joka varmasti saa tuttavien kuin kavereidenkin päät kääntymään, jos he sattuvat näkemään ULTOR Illuminatedisi. Kannattaa laittaa nimi ylös, jos joskus on tarvetta varsinkin pienemmälle näppäimistölle.












Kommentit

Lähetä kommentti