Police Tactics: Imperio (Arvostelu)







Oletko koskaan haaveillut olevasi poliisi? Nyt voit suojella omaa kaupunkiasi rikollisuudelta ja luoda turvallisuuden tunnetta ainakin pelin muodossa. Police Tactics: Imperio on nimittäin reaaliaikainen strategiapeli, jossa pelaajan tehtäväksi annetaan turvallisuuden luominen kokonaiselle kaupungille. Melkoinen haaste siis edessä.

Police Tactics: Imperion idea on todella simppeli: Pelaaja on Harvey Croft niminen poliisipäällikkö, jonka tarkoituksena on puhdistaa Newportin kaupunki IMPERIO nimiseltä rikollisjärjestöltä, jonka jäänteet ovat nousseet 16 vuotta vanhasta tuhkasta, jolloin Harveyn isä John sai kyseisen organisaation melkeinpä kokonaan pois kaupungista. Toisin sanoen nyt ajamaan sinisellä autolla, pamputtamaan kumisella pampulla ja uhkaamaan ihmisiä putkalla.

Tarinaa viedään eteenpäin näin. Tarina myös avaa
uusia välineitä pelaajan käyttöön.
Kuitenkaan rikollisia ei päästä suoraan heittämään putkaan omin kätösin, vaan sen hoitaa firman muut työntekijät. Police Tacticsissa nimittäin tehtävänä on organisoida poliisien toiminta kaupungissa: katupartiot, henkilökunta, varustus, rikostutkinnat, rekrytointi ja kaikki mahdollinen on pelaajan käsissä. Erilaisten kulkureittien, henkilöstön asettamista eri tehtäviin ja ensinnäkin millä tavalla tehtäviin lähdetään on aivan täysin pelaajasta kiinni. Kuitenkin täytyy muistaa, ettei poliisitkaan rahaa saa aivan kaikkeen, joten pankkitilin saldon menemistä miinukselle kannattaa välttää.

Tilanne hoidettu, naarmuja hoitamaan
Police Tactics on tapaus, jonka teemaa on käytetty loppujen lopuksi melko vähän strategiapeleissä. mikä toisaalta on jopa hämmentävää: poliisioperaatioiden kun luulisi olevan oikein mainio aihe taktiseen toimintaan peleissä. Tässä mielessä CyberphobX on iskenyt kultasuoneen oikein kunnolla. Harmi vain, että isku ei aiheuttanut pinnalle kuin pienen murtuman, joten aivan täyttä kultapottia ei tullut saataville. Police Tacticsin pelimekaniikka on esimerkiksi melko simppeli, joka on itsessään hyvä asia. Pelaajan ei tarvitse kuin valita henkilöstö ja lähettää poliisisedät- ja tädit tehtävään joko 3D -kaupunkimaisemassa tai strategisessa karttanäkymässä. Siinä se, poliisit hoitavat pidätykset ja ynnä muut asiat. Joskus tutkiva poliisi täytyy viedä rikospaikalle, ja that's it (ja kun tutkimus on hoidettu, niin pelaajalle ei kerrota, mitä paikalla on tapahtunut... tai kuulusteltujen henkilöiden sanomisia ei kerrota, mikä on sinäänsä harmi). Sitten kun hommat on hoidettu hyvin, niin poliisien taitoja voi tietyn väliajoin parantaa ja näin voidaan alkaa kehittämään tarkempaa urasuuntaa poliisihahmojen kanssa (esim. perinteinen konstaapeli, SWAT, rikostutkija jne.) Polisipartioiden luominenkin on lähinnä vain kartan puolella viivojen vetelemistä. Mekaniikaltaan tämä on ihan toimivaa ja hauskaa, mutta se on pidemmän päälle melko "tyhjää" ja osittain jopa todella itseään toistavaa. Vaikka Police Tactics: Imperio on valmis peli, niin silti tuntuu siltä, että pelistä puuttuu jotain sellaista, mikä tekisi Police Tacticsista Police Tacticsin. Sillä ei siis toisin sanoen oikein ole mitään "erikoista omaa", johon voisi tarttua. Tällä tarkoitan sitä, että tällä pohjalla saisi rakennettua ihan millä tahansa teemalla olevan pelin, kunhan vain poliisit ja rikollisuus viedään pois. En pitäisi esimerkiksi mahdottomuutena, etteikö tälle pohjalle voisi rakentaa vaikka koirankoulutuspeliä, kauppapeliä tai vaikka sitä perinteistä sotapeliä. Toisin sanoen Imperiosta puuttuu yksinkertaisesti sitä jotain, varsinkin sieltä sisällön puolelta.

Poliisiasemaakin pääsee ajan saatossa kehittämään
Vaikka sisältö on melko tyhjää ja pelin tarinakin on rehellisesti sanottuna melko tylsähkö, niin Police Tacticsista löytyy silti paljon sellaista, mikä tekee siitä kuitenkin ihan mukavan keskitasoisen pelin muutamiksi tunneiksi. Pieniksi ajoiksi tätä managerointia jaksaa todella hyvin, ja pelin ulkoasu on hyvin tunnelmallinen, vaikka graafinen ulkoasu itsessään ei suoranaisesti ole sieltä parhaimmasta päästä nykyiseen standarditasoon verrattuna, mutta eihän se oikeastaan hirveästi haittaa. Ulkoasu on tarkemmin kerrottuna melko sarjakuvamainen, joka varsinkin korostuu silloin, kun tarinaa viedään eteenpäin eräänlaisten piirrettyjen kuvien kautta (aivan kuin sarjakuvakirjaa lukisi). Ulkoasu on myöskin mukavan värikäs, mikä on ihan kiva lisä ajatellen, että käsittelyssä on kuitenkin melko rajuakin meininkiä rikollisuuden vuoksi. Lisäksi pelin äänimaailma on hyvällä tasolla varsinkin sireenien huudoissa ja puheradioissa. Olisihan se nyt karseaa, jos toiminnallisen puolen äänet olisivat tasoltaan huonoa.

Police Tactics: Imperio on lähtökohtaisesti ihan kelpo reaaliaikainen strategia- ja managerointipeli, jossa kyllä pääsee poliisitoiminnan makuun, On se esimerkiksi ihan hienoa ajaa poliisiautot tien tukkeeksi, jotta rikollisten pako ehdittäisiin estää. Kuitenkin sisältö itsessään on melko itseään toistavaa ja tietyllä tasolla jopa turhankin saman kaavan toistoa. Tästä huolimatta Police Tactics on ihan kelpoa, tunnelmallista ajanvietettä lyhyissä pätkissä ja jopa hauskaa sellaista. Harmi vain, että pelissä olisi todella paljon potentiaalia johonkin paljon suurempaan, mutta matka sinne ei tällä kertaa nyt vain riittänyt.





ARVOSANA:

7


POSITIIVISTA:

+ Tunnelmallista poliisimanagerointia, jota ei hirveästi pelimarkkinoillla näe
+ Simppeliä toimintaa ja loppujen lopuksi ihan hauskaa sellaista
+ Löytyy tunnelmaa hyvin paljon (ulkoasu, äänimaailma...)


NEGATIIVISTA:

- Sisältö on itseään toistavaa
- Puuttuu sitä jotain, mistä peli tunnettaisiin
- Melkolailla saman kaavan toistoa koko peli, jonka vuoksi menettää paljon potentiaalia




Police Tactics: Imperio -julkaisutraileri:





Kiitos arvostelukappaleesta!





Kommentit