Expeditions: Viking (Ennakko)



Viikinki -pelejä on ollut olemassa jo iät ja ajat, eikä niiden tuleminen pelimarkkinoille edelleenkään ole tukahtumaisillaan. Suurimpana tulevana nimikkeenä tähän kategoriaan voitaisiin laskea mättöpeli For Honor, joka tosin yhdistelee itseensä muitakin teemoja. Puhdasta viikinkielämää tarjoaa myös tanskalaisen pelifirman Logic Artistsin PC:lle tuleva RPG -peli Expeditions: Viking, johon olen päässyt tutustumaan viime aikoina. Tässä vaiheessa haluan jo huomauttaa, että käsissäni oleva versio on edelleen kehityksen alla oleva kappale, eli toisin sanoen peli voi graafisesti että mekaanisesti muuttua periaatteessa vaikka joka päivä, jos kehittäjät tekevät kovasti muutoksia. Toisin sanoen tässä vaiheessa en ala vielä kommentoimaan pelin hyvyydestä tai huonoudesta vielä mitään (koska peli ei ole edes vielä valmis), vaan annetaan tämän ennakon olla esimakua tulevasta.


Expeditions: Viking on, kuten aikaisemmin totesin, RPG -peli. Peli on uusi teos Expeditions -sarjalle, jonka aikaisempi osa Conquistador oli ihan menestyvä peli RPG -rintamalla. Täten voitaisiin jo helposti todeta, että Vikingillä on varmasti jo vankka pohja odottelemassa uutta Expeditions -kokemusta.


Viking on pelillisesti melko samanlaista kuin aikaisempi osansa. Hahmoja voi liikutella täysin vapaasti tutkiessa maailmaa (maailma muuten ihan upean ja mielenkiintoisen oloinen), mutta taistelut hoituvat sitten vuoropohjaisesti tietyn rajatun alueen sisällä (niille ketkä eivät taistelumekaniikkaa ymmärtäneet, niin ajatelkaa vaikka XCOM:ia). Vikingin pelillinen puoli onkin aikamoista klassista RPG -meininkiä, joka ainakin itseäni innostaa todella paljon. Taistelut tuntuivat jo tässä vaiheessa toimivan ihan hyvin ja mikä tärkeintä: ne eivät tuntuneet tylsiltä tai pakkopullalta. No okei, jos ei pidä vuoropohjaisesta meiningistä paljoa, niin silloin ei välttämättä Expeditionsin toimintakaan hirveästi sytytä. Itse kuitenkin pidän tällaisesta pelimekaniikasta, joten olen melko innoissani tämän osalta Vikingin puolesta. Vuoropohjaisuus vaikuttaa tosin tällä hetkellä melko suoraviivaiselta, mutta ehkä tähän on tulossa vielä muutoksia? Olkoon suoraviivaista tai ei, niin silti taisteluista tulee varmasti tärkeä kulmakivi Expeditions: Vikingia ajatellen.


Pelissä ei kuitenkaan ole pelkästään maailman tutkimista ja kirveiden teroittamista, vaan mukana on myös eräänlaista "managerointia" liittyen omaan viikinkikylään. Osittain tämä puoli liittyy aika paljon itse tarinaan: Pelaajasta on juuri tullut köyhän kylän johtaja ja tarkoituksena olisi saada köyhyys alueelta pois. Mitä kylälle tapahtuu on melkolailla pelaajan käsissä: mitä taisteluissa tapahtuu, miten pelaaja kommunikoi eri hahmojen kanssa, pelaajan valinnat, käykö se kauppaa muiden kansojen kanssa vai käyttääkö pelaaja sittenkin aseita rikkauksien saamiseen ja niin edelleen. Mahdollisuuksia on monia ja uskoisin myös, että lopputuloksiakin olisi sen mukaisesti. Draamaa tulee aika varmasti siis syntymään, niin kylän ulkopuolella kuin sen sisällä.

Mikä se semmoinen RPG -peli olisi, jossa ei voisi luoda omaa hahmoa? Expeditions: Vikingissä se on ei niin yllättävästi mahdollista. Hahmonluonnissa omasta viikingistä voi tehdä aika paljon sen näköisen kuin haluaa, mutta hirveän suuria mahdollisuuksia se ei ainakaan vielä tarjoa. Esimerkiksi itse en peliä testatessa päässyt vielä kokeilemaan naispuolisen viikingin luomista, kun sitä ei ainakaan sillä hetkellä ollut vielä mukana tässä versiossa. Tähän siis on varmasti tulossa vielä muutosta paljon. Tai ainakin uskoisin näin. Kuitenkin jo tässä vaiheessa hahmoista saa ihan persoonallisen näköisiä, eli mitään karikatyyri -hahmoja ulkonäön puolesta ei tarvitse pelätä. Jokaista hahmoa voi vielä RPG -perinteiden kunniaksi kehittää pelin edetessä eri taidoilla, jotka sitten helpottavat eri asioiden hoitamista. Hyvin yksinkertaista, vai mitä?




On mielenkiintoista nähdä, että mihin suuntaan peli on oikein vielä menossa. Muutoksia voi julkaisuun mennessä tulla vielä paljonkin, kun alustava julkaisupäivämäärä on suunniteltu vuoden 2017 alkuun. Jo tässä vaiheessa Expeditions: Viking vaikuttaa todella mielenkiintoiselta tapaukselta niin mekaanisesti kuin pelillisesti, joten ainakin itse odotan nyt suuresti pelin virallista julkaisua. Puuhaa on kuitenkin vielä jonkin verran, jos mietin kokemuksiani tämän "preview buildin" kanssa, mutta aikaa on vielä paljon pelin viilaamiseen. Jos Viking herätti yhtään mielenkiintoa, niin kannattaa sen nimi laittaa vaikka paperille ylös. Tarkemmin suurennuslasin alle Expeditions: Viking pääsee myös täällä blogissa, kunhan peli ensin valmistuu täysin valmiiksi. Arvostelu on tuolloin tulossa, mutta peukut ylös Logic Artistsille, jotta kaikki menisi nappiin. Kyseisessä pelissä on nimittäin paljon potentiaalia. 


Pelin kotisivut löytyy tästä (LINKKI) ja postauksen kuvat ovat täältä: LINKKI


Pelin Announcement -traileri:




Kiitos Preview Build -kappaleesta!

Kommentit