Nintendo Switch - Tuleva pelimaailman katujyrä? (Blogi)




Vähän aikaa sitten japanilainen veteraanipelifirma Nintendo paljasti vihdoin sen, mitä moni on spekuloinut pitkään ja hartaasti: Tuleva Nintendon NX -konsoli kantaa nimeä Nintendo Switch ja se on niin sanottu hybridikonsoli, joka yhdistää niin käsi- kuin perinteisen televisiolta pelattavan kotikonsolin. Tämä sai allekirjoittaneenkin innostumaan todella paljon kahdesta syystä: Ensinnäkin sen vuoksi, että tällaista viritelmää ei ole vielä kokeiltu pelimaailmassa isoimpien firmojen piireissä. Toinen taas on se, että Nintendo on aina ollut itselläni lähellä sydäntä (onhan ensimmäiset pelikokemukseni sentään NES:n parissa), ja nyt tällä hetkellä koen, että Switch voi olla jotain todella mullistavaa. 

Switch yhdistää siis itseensä niin sanotun matkapelaamisen kuin kotisohvalta hoituvan virtuaalitykityksen. Se sisältää kaksi erillistä irrotettavaa ohjainta (kutsutaan Joy-Coneiksi ja muistuttaa vähän Wii -ohjaimia), jotka voidaan kiinnittää itse Switch -konsoliin kiinni, jolloin siitä syntyy kannettava pelikonsoli. Toisaalta konsolin yhdistettäessä siihen kuuluvaan telakkaan voi näiden kahden ohjaimen avulla pelata television ruudun kautta niin yksin- kuin moninpelejä. Lisäksi myyntiin pitäisi tulla perinteisemmän oloinen peliohjain, ketkä sellaista kaipaa. 

Juuri tämä hybridipuoli on se, mikä voi nostattaa Switchin kenties koko pelimaailman katujyräksi. Se yhdistää kaksi erilaista pelaamismuotoa tällä hetkellä sen verran hyvin (ainakin näyttää siltä, mutta totuuttahan me emme vielä tiedä), mihin ei esimerkiksi PlayStation onnistunut kovin hyvin Vita sekä PS3 ja PS4 cross-play -viritelmällään. Lisäksi jos hinta on kohdillaan, niin kuluttaja saisi samalla käsiinsä hyvin laadukasta käsikonsolilla pelaamista (vrt. 3DS, DS) kuin sitä perinteistä konsolipelaamista (Wii sekä Wii U). Ei todellakaan ole huono diili sopivalla hintalapulla.

Hype on korkealla monella ja yksi tällainen henkilö on minä. Jos kaikki on tiptop, niin voisi Nintendo Switchistä kehittyä jopa kokonaan uusi suosikkikonsoli itselleni. Kuitenkaan tietoa ei laitteesta ole vielä paljoa kerrottu, joka toisaalta osittain herättää muutamia hyvin isoja kysymyksiä tästä viritelmästä:


  1. Hinta. Jos hinta on yhtä paljon kuin PS4:lla tai Xbox Onella sen julkaisun aikana, voi konsolin nousukiito olla todella tökkivää ja pysähtyä kuin päin seinää, vähän niin kuin Wii U:n kohdalla. Katsoessa Switchin teknologista puolta, niin sopiva hinta julkaisussa voisi olla lähellä juuri Wii U:n julkaisuhinnan lähettyvillä, eli siellä 300 ja 400 euron välillä. Syynä lähinnä se, että onhan tässä sentään periaatteessa mukana kaksi konsolia. Sitä ei Wii U tarjonnut, joka osittain on voinut olla ongelma Wii U:n menestyksen puutteesta: Liian kallis hinta julkaisussa sisältöön nähden. Switch voi tehdä tähän muutoksen. Lisäksi isona kysymysmerkkinä on erilaiset bundlet ja niiden sisältö sekä hinta. 
  2. Teho. Ainoa asia, mitä Switchin raudasta on kerrottu on se, että se sisältää Nvidia Tegran, joka on tuttu lähinnä mobiili- ja tablettilaitteista. Lähtökohtaisesti Nintendon laitteet eivät suoranaisesti ole koskaan menestyneet sen tehon kautta, vaan lähinnä melko tasaisen laadukkaiden pelien vuoksi. Tällä kertaa teho on kuitenkin yksi kysymysmerkki, kun konsolin trailerilla nähtiin pelattavan Bethesdan supersuosittua Skyrimia. Hetkinen, Skyrimia kotisohvalla ja kannettavana? Kuulostaa monelle aivan liian hyvältä. Fakta on kuitenkin se, että grafiikoiden perään olevat joutuvat siinä mielessä pettymään, ettei laite todennäköisesti pysty tarjoamaan hirveän suuria graafisia wow -hetkiä (vrt. vastatullut Skyrim Remastered). Toisaalta jos laite kuitenkin pystyisi siihen, niin miten pitkään Switchin käsikonsolipuolen akku kestää? Muutaman tunnin vai jopa yli 10 tuntia? Tässä on vielä muutamia liikkuvia osia, mutta tästä tiedämme enemmän tulevana tammikuuna, jolloin Nintendo on luvannut kertoa laitteesta enemmän.
  3. Julkaisupelit. Moni on jo hehkuttanut sitä, kuinka todella moni isompi pelifirma on jo kertonut alkavansa tekemään pelejä Switchille, kun pelien optimointi laitteelle on kuulema melko helppoa. Joukossa on niin EA:ta, Activisionia, Bethesdaa, Platinum Gamesia, Ubisoftia, Capcomia ja niin edelleen. Moni tästä on innostunut, mutta on muistettava se tosifakta, että nämä samaiset nimet olivat myös Wii U:n julkaisussa. Wii U:n julkaisussa nähtiin esimerkiksi sellaisia nimikkeitä kuin Assassin's Creed 3, Batman: Arkham City Armored, Call of Duty:Black Ops 2, Mass Effect 3 Special Edition, Darksiders 3 ja niin edelleen. Moni näistä
    haukuttiin pohjamutiin ja toisaalta voidaan kysyä, että olisiko ollut parempi jättää näiden versioiden tekeminen kokonaan pois. Nyt Switchin kohdalla tilanne voi olla toinen, kun isoista pelifirmoista kuuluu paljon kehuja Nintendon tulevasta laitteesta. Tämä ainakin tietäisi melko hyvää alkua Switchille, ja onhan tässä kyseiselle laitteelle jo varmistettu mm. Splatoon, Skyrim, NBA 2K, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, uusi 3D Mario, Mario Kart, Just Dance 2017, tuleva "Project Sonic 2017", Dragon Quest X ja  Dragon Quest XI. Lista vaikuttaa nyt jo ihan kelvolta, mutta jos mukaan saadaan vielä muutamia uutuuksia sekä muutamia Wii U:lle saatavia huippunimikkeitä (Super Mario Maker, Xenoblade, Yoshi's Woolly World, Pikmin 3, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Paper Mario: Color Splash  jne.), niin menestys olisi ainakin omissa silmissäni taattu pelien puolelta. Viisas veto pelien puolelta olisi vielä se, etteivät pelit olisi alueellisesti lukittuja (regional lockout). Tätä emme vielä tiedä, mutta toivottavasti lukituksia ei ole.
  4. Innovaatiot ja teknologia. Fatka nyt vain on, että emme vielä tiedä oikein mitään Switchistä. Tällä hetkellä tiedossa olevat ominaisuudet tarjoavat jo paljon erilaisia mahdollisuuksia pelinkehittäjille, joten toivottavasti niitä osataan myös hyödyntää hyvin. Mitä muuta laite oikein sisältää? Onko kannettavan muodon Eurogamerin kertoman mukaan 6,2 tuuman ja huhutun 780p:n näyttö kosketusnäyttö? Eurogamerin mukaan on ja vielä jopa vielä multi-touchina. Varmaa tietoa ei vielä kuitenkaan ole. Jos kosketusnäyttö on, niin sisältääkö laite stylus -kynän? Minkälainen on konsolin valikko ja käyttöjärjestelmä? Miten laitteessa toimii internet ja multiplayer? Sisältääkö laite oman latauskaupan (toivottavasti näin on)? Kuinka paljon Switchissä on muistia? Minkälaista on pelaaminen Switchin ohjaimilla? Monia tärkeitä kysymyksiä, jotka vaikuttavat suuresti niin laitteen menestykseen kuin kuluttajien lompakon tyhjenemiseen. Se on kuitenkin melko varmaa, että amiibot tulevat olemaan mukana, vaikka mitään virallista varmistusta ei ole tullut. Amiibot nettoaa rahaa ja tuleva Zelda tulee sisältämään Amiibo -tuen (kyllä, peli tulee myös Wii U:lle, mutta c'moon), joten olisi ihme, jos tukea ei olisi.


Kysymyksiä leijailee ilmassa ja jännitys tiivistyy: Mitä Switchille tulee tapahtumaan? Tuleeko laitteesta floppi vaiko toppi? Näillä näkymin itse uskoisin menestystä, mutta vielä on paha sanoa mitään. Tammikuussa saamme laitteesta lisää tietoa ja konsolin huhutaan tulevan jo ensi vuoden maaliskuussa. Tällä hetkellä fiilikset ovat sellaiset, että tämän uuden Nintendon laitteen voisi ihan hyvin ostaa suoraan, mutta odotellaan ensin tammikuuta ja tulevaa infoläjää. Ehkä sieltä vielä paljastuu jotain mullistavaa.

Mitä mieltä te olette Switchistä? Mitä te haluaisitte nähdä Switchissä (ominaisuuksia, pelejä jne.)? Sana on jälleen täysin vapaa.










Kommentit

  1. Itselläni on menny näihin Nintendon konsoleihin luotto. Ehkä liikaa gimmickeihin luottavaksi on menny Nintendolla laitteiden suunnittelu, tästä saamme kiittää Wii konsolia joka menestyi niin hyvin. Sitten alkoi alamäki.

    No voihan se olla että tämä uusi konsoli nyt saa onnistumaan tämän "pelaan kotisohvalla, no jatkanpa peliä muualla kiitos tabletti näytön" paremmin kuin Sonyn Vita crossplayn. Itse kun en ole sitä hirveästi tarvinnut, välillä olen Vitan ottanut mukaan sänkyyn tai vessaan ja jatkanut peliä siellä, suurin ongelmahan on että pelin pitää olla pyörimässä PS4:llä josta sitten streamataan se peli Vitalle.

    Nyt jos kerta Switch pystyy tekemään sen, ettei tarvitse olla sen emokonsolin edes päällä ja voit lähtä vaikka mummolaan kyläileen ja pelata samalla sitä uutta Zeldaa ilman nettiyhteyttä (okei erittäin törkeää lähteä johonkin kyläilemään ja siellä vain pelata eikä keskustella oikeiden ihmisten kanssa mutta tämä on vain esimerkki) niin tässä on suuri potentiaali. Mikäli pelejä tulee muitakin kuin Mariot ja Zeldat niin ei ne tehot minusta ole kaikkein tärkeintä vaikkei 4K resolla pelit pyöriskään. Pelattavuus on Nintendo peleissä ollut tärkeämpää kuin visuaalinen anti, joka tosin on ollut sekin erittäin nättiä vaikka Nintendon konsolit ovat olleet hieman tehoissa jälkeenjääneitä muihin konsoleihin saatikka PC puolen rautaan nähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wii on kyllä vähän sokaistanut Nintendoa näissä asioissa. Wii kyllä menestyi kaupallisesti, mutta jos monella Wii:stä on jäänyt vain mieleen kaiken maailman Mii -hahmoja hyväksikäyttävät pikku urheilupelit, niin ei se suoranaisesti hirveän hyvin ole menestynyt ainakaan pelien suhteen. Wii U taas kärsii monesta muusta ongelmasta, joista ehkä suurimmat lienee itse ohjain ja niiden "must buy" -pelien hidas tuleminen sekä itse laitteen nimi (Wii U kun kuulostaa vain joltain lisäkapulalta Wii -konsolille). Käsikonsolit ovat taas Nintendolla olleet aina ihan hyviä tekeleitä. Nyt kun näki tämän Switch -hybridikonsolin, niin uskoisin ainakin Nintendon oikeasti ottaneen opiksi monista asioista ja näkisin sen nousevan sieltä matalikosta jälleen pinnalle. Se sitten taas jää nähtäväksi, että meneekö homma pipariksi jostain uudesta suunnasta.

      Pelattavuus ja yleisesti se, että Nintendolla osataan tehdä laadukkaita pelejä. Visuaalinen anti ei todellakaan paljoa merkkaa, mutta toisaalta kyllä Nintendo on osannut tehdä ihan näyttäviäkin pelejä. Ne eivät ole ehkä niitä maailman realistisimman näköisiä, mutta kuitenkin upean oloisia. Pikselien määrä ynnä muu kun ei luo sitä upeaa grafiikkaa, vaan lähinnä se, että miten niitä käytetään.

      Innolla kuitenkin tätä odotellen. Nintendo kun on kuitenkin aina kulkenut omia polkujaan muihin verrattuna. Muutamat aikaisemmat Nintendon laitteet onkin omalta kohdalta jäänyt osittain ihan hyvästä syystä välistä, mutta tämä Switch voikin olla tämän ketjun rikkoja. Odotellaan silti sitä tammikuuta, mikä nyt on se virallinen ostopäätöksen ratkaisija.

      Poista

Lähetä kommentti