Cities: Skylines - Natural Disasters -Katsaus



Cities Skylines on viime aikojen suurimpia suomalaisia menestyksiä, eikä ihme: Kyseinen kaupunginrakennuspeli on todella loistava että koukuttava tapaus. Menestykseen on tosin vaikuttanut myös uusimman SimCityn floppaaminen, mutta se on vain vauhdittanut Skylinesin liitelyä pelatuimpien pelien joukossa. Nyt kyseiseen peliin on saatu uusi lisäosa nimeltä Natural Disasters, joka tuo Skylinesiin ikävämpiä asioita näin kaupungin ja ihmisten kannalta: erilaisia luonnon myrskyjä sekä muita tuhoa tuottavia luonnonvoimia. On siis aika evakuoida kaupunki!

Natural Disasters tuo toisin sanoen ikävyyksiä kaupungille. Lisäosan myötä kaupunkia voi turmella niin ukkosmyrskyt, tornadot, tsunamit, maanjäristykset, metsäpalot (nyt muuten myös rakennusten tulipalot voivat levitä eteenpäin!), doliinit kuin meteoriitin putoamiset. Yllättäen tämä kaikki aiheuttaa pelaajalle lisää rahanmenoa, mutta onneksi peli tuo myös mukanaan muutamia uusia rakennuksia, joiden avulla tuhoa voidaan minimoida. Lähtökohtaisesti rakennukset tuottavat vain informaatiota tulevista vaaroista ja lähettävät tietoa uhasta asukkaille, mutta jokainen pelastettu asukkaan henki on tärkeä juttu myös Cities Skylinesissä. 

Kääk, meteoriitin myötä syntyi tulva!

Kun kaupunkia on kohdannut kaamea tuho, on aika alkaa rakentamaan kaupunkia uudestaan. Kaupungin ympärillä alkaa liikkumaan helikoptereita etsien loukkaantuneita asukkaita ja osa lentävistä kulkuneuvoista hoitavat viimeisiä tulipaloja pois. Mahdolliset tulvan myötä tulleet vedet pyritään pumppaamaan pois ja pelaaja saa käteensä raportteja tuhon laadusta. Raportin myötä pelaaja on viisaampi tulevaisuudessa ja suunnitelee asukkaille paremman evakuointireitin kaupungin suojapaikkaan. Jos tarve vaatii, niin asukkaille olisi hyvä saada myös puhdasta vettä. 
Tämä kaikki on hyvin pientä juttua, mutta se luo paljon jännittävyyttä mukaan Skylinesiin. Se myös luo paljon strategista puolta, kun oma kaupunki täytyy saada suojattua mahdollisilta luonnonkatastrofeilta. Itse tykkään tämän puolen hoitamisesta, mutta toisaalta kysymys kuuluu, että kuinka moni pelaaja oikeasti haluaa omalle kaupungilleen tuhoa, varsinkin kun suojan ja turvallisuuden rakentaminen vie ihan mukavasti rahaa pelaajan lompakosta? Onko se kivaa, kun meteoriitti iskee juuri kaupungin keskustaan, johon on käytetty paljon vaivaa ja aikaa? Onneksi kaikkia näitä voi kuitenkin säätää asetuksista, eli jos ei ole kiinnostusta aloittaa esimerkiksi kaupungin suojaamista tornadoilta, niin asetuksista vain tornadot pois. Helppoa ja kivaa!

Maanjäristys toi tällä kertaa vain pientä tuhoa


Natural Disastersin myötä peliin saadaan myös muuta pientä ja kivaa värittämään maailmaa: Skylinesin siniselle linnulle saatiin kolme uutta hattua, viisi uutta säädöstä (policies), 12 uutta saavutusta ja asukkaat visertelevät lisäosaan liittyvistä asioista. Nämä ovat hyvin pieniä lisiä, mutta loppujen lopuksi nämä ovat tärkeä osa samankaltaisuuden toiston vähentämisessä. Näitä olisi voinut olla itse asiassa hiukan enemmänkin, mutta eiköhän tulevaisuus tuo melko varmasti lisää sisältöä tähän teokseen.

YHTEENVETO:


Natural Disasters tuo Skylinesiin todella merkittäviä asioita. Luonnonkatastrofit ovat olleet kaupunginrakennuspeleissä mukana jo iät ja ajat, joten oikeastaan tämän lisäosan tuleminen oli jossain määrin odotettavissa. Katastrofit ovat Skylinesissä näyttävän näköisiä ja lisärin myötä peliin saatiin lisää huomioon otettavia asioita. Luonnon aiheuttamat onnettomuudet tuovat kyllä paljon lisää toimintaa peliin, mutta 15 euron hintalapulla olisi odottanut lisäosalta hiukan enemmän sisältöä, esimerkiksi vaikka enemmän rakennuksia. Lisäksi mukaan olisi voitu tuoda enemmän pienempiä ei-niin paljoa tuhoa aiheuttavia asioita, kuten pöly- tai lumipyörteitä ja pienempiä trombeja. Toisaalta mukaan olisi voitu laittaa myös tulivuoria. 
Hinnan ja sisällön määrän suhteesta huolimatta Natural Disasters tarjoaa paljon uudenlaisia kokemuksia, jotka ovat todella tervetulleita Skylinesin maailmaan. Jos siis sinua kiinnostaa aiheuttaa kaupungillesi jännitystä esimerkiksi tornadon muodossa, niin Natural Disasters on juuri sinun juttusi (tosin muista katsoa hintalappua - koetko sisällön olevan tarpeeksi riittävä suhteutettuna hintaan sekä siihen, että kuinka paljon pelaat kyseistä peliä).


Natural Disastersin julkaisutraileri:




Kiitos arvostelukappaleesta!



Kommentit