Overwatch (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Blizzard Entertainment
  • Julkaisija: Blizzard Entertainment
  • Julkaisupäivä: 24.5.2016
  • Alustat: PC, PS4, Xbox One
  • Pelattu: PC
  • Kotisivut: https://playoverwatch.com/en-us/
  • Ikäraja: PEGI 12


Blizzard on yhtiönä enemmänkin tunnettu suuremman luokan fantasiapeleistään sekä eräästä StarCraft -nimisestä science fiction -tuotoksesta. Viimeisimpien vuosien aikana yhtiö on kuitenkin astellut melkoisen suosittujen genrejen luokse, kuten moban (Heroes of Storm) sekä FPS:n. Viime vuonna julkaistu Overwatch on juurikin FPS -genreen kuuluva peli, joka niitti ihan kiitettävästi suosiota pelaavan kansan keskuudessa. Vihdoin ja viimein täälläkin suunnassa tartuttiin kyseiseen tuotokseen ja samalla tutkittiin, että mikä Overwatch oikeastaan loppujen lopuksi on.

Overwatch on lyhyen ytimekkäästi selitettynä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli, joka pohjimmiltaan keskittyy useiden erilaisten hahmojen keskinäiseen synergiaan ja yhteistyöhön. Jokaisella hahmolla on oma vahvuutensa, heikkoutensa sekä erikoiskykynsä, joten lähtökohtaisesti omaa joukkuetta ei voi rakentaa ihan miten sattuu, jos tavoitteena on ottelun voitto. Tämä näkyy jo selvästi hahmoa valittaessa: Hahmot ovat jaettu omiin kategorioihin, eli hyökkäävään, puolustavaan, tukevaan sekä tankkihahmoihin. Mikä on vielä parasta, niin jokaisessa kategoriasta löytyvät hahmot ovat toiminnaltaan melkoisen erilaisia. 

Hahmoja on suuri litanja ja tulevaisuudessa määrä tulee varmasti kasvamaan

Kun tiimi on kasassa, niin alkaa itse ottelu. Perinteisiä pelimuotoja on neljää eri kappaletta, joista jokainen sinällään muistuttavat hätkähdyttävän paljon toisiaan: Tavoitteena on joko payloadin kuljettaminen maaliin hyökkäävänä joukkueena tai kuljetuksen estäminen puolustavana tiiminä. Muut pelimuodot ovat sitten lähinnä eri alueiden hallintaa pienillä erilaisilla twisteillä. Entistä enemmän twistiä sitten löytyy Arcade -pelimuodoissa, jossa onkin välillä melkoisen pähkähullua meininkiä.  Toisin sanoen pelattavaa löytyy melkoisen paljon, eli siitä ei todellakaan ole pulaa. Ikävä kyllä Overwatchista ei löydy yksinpeliä, joten soolopelaajille kyseinen teos ei oikeastaan tarjoa yhtään mitään.

Idealtaan Overwatch ei ole kummoisempi tapaus. Pelin idea on melkoisen simppeli ja pelin juoneen pääsee helposti mukaan, kunhan ensin oppii löytämään sopivat hahmot itselleen. Pelimekaniikkakin on melkoisen yksinkertaistettu, kun esimerkiksi pelistä puuttuu kokonaan tarkkuutta vaativa jyvätähtäys. Vaikka kokonaisuutena OW on ehkä tämän hetkisistä pinnalla olevista FPS -peleistä simppelein, arcademaisin ja ehkä tietyllä tasolla jopa kasuaalein, niin se ei tarkoita, että Blizzardin räiskintätuotoksen pelaaminen olisi aina helppoa kuin heinänteko. Vaikka pelimekaniikka on simppeli, niin se silti tarjoaa paljon syvyyttä, joka näkyy esimerkiksi pelihahmojen erikoiskykyjen laajassa hyödyntämisessä eri tilanteissa tai vaikka eri hahmojen keskinäisestä yhteistyöstä. Pelissä oppii koko ajan uutta, eikä varmasti kukaan hallitse OW:n kaikkia hahmoja. Overwatchiin käykin hyvin pelien valtameressä liikuskeleva sanonta, jossa mainitaan helposta oppimisesta, mutta vaikeasta hallitsemisesta.

Junkrat keskittää tulta kohti vastustajan kaappaamaa aluetta

Kun miettii Overwatchia pelinä, niin se muistuttaa hyvin paljon olemukseltaan Valven free-to-play tuotosta nimeltä Team Fortress 2. Itse asiassa OW:ssa on jopa yksi kartta, joka muistuttaa hyvin paljon TF2:n maailmaa. Mikä kuitenkin erottaa Overwatchin ja TF2:n toisistaan on se, että Blizzardin tuotos tekee kaiken huomattavasti paremmin. Tärkein ero on esimerkiksi se, että Overwatch on pelinä todella toimivassa balancessa (tasapainossa), eikä esimerkiksi mikään hahmo tunnu turhalta tai täysin ylivoimaiselta. Tässä vaiheessa tuskin tarvitsee erikseen mainita TF2:n surkuhupaisaa Spy -hahmoluokkaa, joka jatkuvasti saa kehittäjien päivitysmoukarista osumia.

Koska itselleni hahmot ovat peleissä melkoisen tärkeitä, niin on hienoa, että hahmot ovat itsessään todella onnistuneita Overwatchissa. Jokainen hahmo on omanlaisensa persoona ja niihin on käytetty hyvin paljon mielikuvitusta. Ne ovat lisäksi todella yksityiskohtaisia ja jokaisen hahmon animointi on huippuluokkaa (hahmoihin varmasti tullaan vielä palaamaan uudestaan jossain vaiheessa). Lisäksi jokaista hahmoa voidaan muokkailla erilaisilla skineillä, joita voi saada lootboxeista. Jokainen skin on vielä värikoodattu tutulla Blizzardin tyylillä (valkoinen, sininen, violetti, oranssi). Lootboxeista voi lisäksi saada erilaisia melkoisen turhia tarroja ja voice lineja sekä hiukan järkevämpiä emoteja, victory poseja sekä Game of the Play -animaatioita. Lootboxeja saa tasojen nousuilla ja voittamalla otteluita Arcadessa, mutta halutessaan loottilaatikoita voi ostaa ihan oikealla rahallakin. Kukin omalla tavallaan!

Lootboxien sisällön avulla jokaista hahmoa voi hiukan muokata omanlaisekseen

Blizzard on onnistunut luomaan melkoisen hyvän nopeatempoisen räiskintäpelin mielenkiintoisilla hahmoilla (tosin myönnetäköön, että pelin taustatarina on melkoisen tylsän oloinen). OW on oikein hauska tuotos, joka jaksaa viihdyttää pidempiäkin aikoja. Kyseinen peli on siinäkin mielessä melkoisen onnistunut tapaus, että siitä on hyvin vaikeaa löytää mitään negatiivista tai parannettavaa. Ainut negatiivinen asia on oikeastaan jokaisen nettipelin ongelma ja murheenkryyni, eli itsessään mahdolliset huonosti käyttäytyvät pelaajat (mikä ei tosin ole pelin vika). Tämä kertoo melkoisen paljon pelin laadusta! Näin lopuksi todettakoon, että OW tulee mahdollisesti olemaan itselleni peli, jota tulee pelailtua useammin aina huvin vuoksi. 



ARVOSANA:

9


POSITIIVISTA:

+ Toimivan simppeli toimintapläjäys
+ Pelin hahmot ovat persoonallisia ja hyvin luotuja
+ Yhteistyön ja hahmojen keskinäisen synergian korostaminen


NEGATIIVISTA:

- Jokaisen nettipelin murhe: mahdolliset huonosti käyttäytyvät pelaajat




Overwatch Cinematic Teaser - "Are You With Us?"


Kommentit

  1. En ole vielä paljao pelannut Overwatchia, mutta tässä kirjoituksessa on aika hyvin tiivistetty ajatukseni pelistä :) Pitäisi tosiaan joskus ottaa tämäkin peli "työn alle", nyt on tullut tahkottua pääasiassa Battlefieldejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ottaa työn alle, tässä on kuitenkin pidemmäksikin ajaksi kokeiltavaa! :)

      Poista

Lähetä kommentti