Project Scorpio - Tehokkain konsoli, mutta riittääkö se menestykseen?


Elämme mielenkiintoisia aikoja peliraudan suhteen. Nintendo on laittanut markkinoille täysin uuden konsolinsa ja tämän vuoden lopulla Microsoft pistää kauppojen hyllyille uuden version Xbox Onesta, joka tällä hetkellä kantaa nimeä "Project Scorpio". Scorpio on ollut tehoiltaan mysteeri eiliseen päivään asti, nimittäin eilen Digital Foundry paljasti kyseisen konsolin speksit.

Scorpiota on mainostettu "maailman tehokkaimpana konsolina" ja tämä pitää paikkaansa. Teknologisesti Scorpiossa on huomattavasti isommat harppaukset verrattuna PlayStation 4:n tehokkaampaan PRO -konsoliin. Konsolin ulkoasua ei ole vieläkään paljastettu, mutta tässä ovat Scorpion speksit:


  • CPU: Eight custom x86 cores clocked at 2.3GHz
  • GPU: 40 customised compute units at 1172MHz
  • Memory: 12GB GDDR5
  • Memory Bandwidth: 326GB/s
  • Hard Drive: 1TB 2.5-inch
  • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray

Huomioitavaa Scorpiossa on myös se, että aikaisempien 360- sekä One -pelien pitäisi lähtökohtaisesti hyötyä kyseisestä tehokkaammasta mallista ilman minkäänlaisia tukipäivityksiä. Aikaisempien pelien pitäisi Scorpion myötä jo itsessään toimia suorituskyvyltään kuin esimerkiksi lataustaukojen osalta paremmin. Tulevien pelien taas on luvattu olevan kunnon silmäkarkkia, ainakin Digital Foundryn mukaan. DF ovat myös kuulemma nähneet Forza Motorsportista tehdyn teknologiademon, joka pyöri natiivilla 4K -resoluutiolla ja vieläpä 60 FPS:llä. Scorpion grafiikkapiirien tehoista käytettiin tässä arviolta noin 60-70%. 

On todella mahtavaa huomata, että Microsoft on ainakin näin paperilta katsottuna panostanut Scorpioon. Laitteesta löytyy mukavasti tehoa ja koska laitteen optinen asema tukee 4K UHD Blu -rayta, niin konsoli sopii myös hyvin pyörittämään esimerkiksi uusia 4K Ultra HD -elokuvia, mitä on hiljalleen alkanut saapumaan kauppoihin. Tulevia joulumarkkinoita ajatellen Scorpio voikin olla paras mahdollinen valinta niin sanotuksi viihdelaitteeksi, jolta onnistuu niin pelaaminen kuin elokuvien katsominen laadukkailla grafiikoilla.

Scorpio on tehokas pakkaus ja siinä on todella paljon positiivisia asioita, niin siitä huolimatta tällä hetkellä isoin kysymys pyörii hinnan ympärillä. Oletettavasti Scorpio tulee maksamaan enemmän kuin PS4 Pro, eli hintaluokitus voi hyvin olla 450-600 euron välillä. Digital Foundry arvioi laitteen hinnaksi 499 dollaria, joten siitä hiukan osviittaa Suomi -hinnasta. Tämän lisäksi hintaan pitää vielä lisätä 4K -näytön/monitorin hinta, koska ilman 4K -näyttöä Scorpion ominaisuuksista ei hirveästi saada hyötyä. Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon Scorpioon täytyy sijoittaa? Siihen, onko kyseistä konsolia järkevä ostaa tai tuleeko kuluttaja saamaan rahoille vastinetta en tule ottamaan kantaa, koska näiden kysymysten ratkaisut ovat täysin puhtaasti itse kuluttajalla: jokainen kuluttaja on oma yksilönsä ja heillä on omat toivomuksensa laitteen ominaisuuksista ja jokainen henkilö katsoo eri asioita tärkeämmäksi kuin toiset.

Mielenkiinnolla jään odottelemaan tulevia joulumarkkinoita konsolien myyntilukujen suhteen, nimittäin ensi jouluna markkinoilla on loppujen lopuksi kolme hyvin erilaista konsolia, joissa kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Scorpio on tehokkain konsoli, mutta se vaatii myös enemmän investointia 4K -pelaamisen myötä. PS4 Pro ei ole niin tehokas kuin Scorpio, mutta se ei taas vaadi hirveästi lisäinvestointeja. Nintendo Switch taas kulkee täysin omia polkujaan verrattuna kilpailijoihinsa. Saa nähdä, mitä tulee tapahtumaan. Toivottavasti kaikki menestyisivät!





Kommentit