Thimbleweed Park (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Terrible Toybox
  • Julkaisija: Terrible Toybox
  • Julkaisupäivä: 30.03.2017
  • Alustat: PC, PS4, Xbox One, Switch, Android, iOS
  • Pelattu: PC
  • Kotisivut: https://thimbleweedpark.com/
  • Ikäraja: PEGI 12

90 -luku oli huikeiden point and click -pelien aikaa. Sellaiset pelifirmat kuin LucasArts ja Sierra olivat tuolloin kovaa huutoa ja onpa kyseisille peleille nykypäivänäkin oma vankka kannattajakuntansa. Tänä vuonna paluun menneisyyteen kuitenkin teki mies nimeltä Ron Gilbert, joka tunnetaan muun muassa sellaisista klassikoista kuin Monkey Island, Maniac Mansion kuin Day of the Tentacle, eli toisin sanoen Gilbert on tunnettu LucasArtsin peleistä. Nyt herra on tehnyt nykypäivään täysin uuden pelin nimeltä Thimbleweed Park, joka tarjoaa täysin puhdasta ysäriä point and click -pelin muodossa. 

Pelissä kerrotaan tarinaa vuodelta 1987. Mystisessä Thimbleweed Parkissa on tapahtunut murha, jota kaksi agenttia lähtee ratkomaan. Mysteerin ratkaisemisen aikana pelaaja kohtaa mitä erikoisempia tilanteita sekä tapaa uusia hahmoja, joilla osalla pelaaja pääsee jopa ohjamaan Maniac Mansionin tavoin: tästä joukosta löytyy esimerkiksi rääväsuinen ilkeän huumorin ystävä Ransome *beeping* -klovni, jolla ei tällä kertaa mene kaikki ihan täysin putkeen. Tarinallisesti Thimbleweed Park tuntuukin kuin yhdeltä kadonneelta LucasArtsin menneisyyden tuotokselta puhumattakaan vielä pelin graafisesta ulosannista. Maniac Mansion vilkuttelee!


LucasArtsin henkeä huokuu myös pelillisellä puolella. Klassiseen tapaan vasemmasta alakulmasta löytyy niin sanotut toimintanäppäimet ja oikealta pelaajan tavaralaatikko. Teknologiaa on kuitenkin sen verran paranneltu, että esimerkiksi pelaaja voi nopeuttaa oman hahmon liikkumistaan halutessaan. Toisin sanoen jälleen nostalginen veto Thimbleweed Parkilta, ja sehän toimii erittäin hyvin.

Kiinnostavin kysymys kuitenkin lienee pelin puzzleissa. Ysärin aikoihin seikkailupelien puzzlet saattoivat olla melkoisen sekavia, joissa ei ollut ollenkaan päätä tai häntää. Thimbleweed Parkissa on muutama hieman erikoisempi puzzle, mutta onneksi ne kaikki ovat kuitenkin helposti pääteltävissä, eli mitään aivan älyttömyyksiin meneviä aivopähkinöitä ei pelissä ole. Tämä on hyvä, nimittäin peli pystyy täten kantamaan mukanaan niitäkin pelaajia, kenellä ei ole entuudestaan kokemusta point & click -pelien maailmasta. Kyseessä onkin peli, jota voi helposti suositella pelaajan ensimmäiseksi point and click -seikkailupeliksi, jos esimerkiksi vanhemmat klassikot eivät jostain syystä kiinnosta tai nappaa. Toisaalta Thimbleweed Park syöttää pelaajalle melkoista vauhtia pieniä mainintoja LucasArtsin aikoihin, joten jos klassikot ovat pelaamatta, niin moni vihjaus menneisyyden tuotoksiin voi mennä herkästi ohi. Tällä on sinällään iso merkitys, nimittäin peli vihjailee melkoisen paljon nimenomaan ysärin pelien aikakaudesta, joka osittain on jopa pelin suola.


Yksi iso ja tärkeä maininta on myös pelin huumori. Thimbleweed Parkin huumori on useimmiten melkoisen ilkikurista ja naljailevaa, mutta se silti sisältää eräänlaista kevyehköä ja nokkelaa huumoria, jota yllätys yllätys, nähtiin myös 90 -luvun seikkailupeleissä. Toisin sanoen pelin todella laajassa dialogikatalalogista löytyy jos jonkinmoista sekopäistä vitsiä ja kaskua, täysin päättömiä aasinsiltoja kuin rasittavuuteen asti meneviä hokemia. Jos dialogi on sinulle tärkeä osa pelikokemusta, niin Thimbleweed Park kannattaa laittaa tällöin nimenä muistiin.

Thimbleweed Park on näin vuodelle 2017 todella iloinen piristys. Se, että kyseessä on ensinnäkin eräänlainen loistava kunnianosoitus vanhoille kunnoille point & click -peleille, niin se on samalla myös erinomainen peli. On kuitenkin vaikea uskoa, että Thimbleweed Parkista kehittyisi jonkin sortin nykyajan klassikko, mutta peli on hieno osoitus siitä, että vaikka peli sisältäisikin nykystandardeilla katsottuna 'vanhettunutta' tekniikkaa tai pelisuunnittelua, niin kyseessä voi silti olla loistava peli. Toimivaa ja hyvää tuotosta kun ei usein vuosiluvut kerro, saapi sitten inspiraationsa menneisyydestä saaneet teokset. Thimbleweed Park on ehdottomasti yksi tämän vuoden kovimmista peleistä, joka kannattaa testata, jos siihen tulee mahdollisuus.



ARVOSANA

9

POSITIIVISTA:

+
Ehdotonta 90 -luvun point & click -seikkailua nykyajassa
+ Tarina ja sen huumori
+ Puzzlet ovat itsessään melkoisen selkeitä logiikan suhteen


NEGATIIVISTA:

- Uusille pelaajille Thimbleweed Parkin nostalgisuus
voi tuntua liian isolta esteeltä


Thimbleweed Park - Launch Trailer



Kiitos arvostelukappaleesta!
Postauksen kuvat ovat Thimbleweed Parkin press kitistä.


Kommentit