Blogi: BotW on tämän hetken avoimen maailman pelien suunnannäyttäjä



The Legend of Zelda: Breath of the Wild on heittämällä yksi parhaimmista avoimen maailman peleistä, mitä olen ikinä pelannut. BotW on vienyt minut kuin monen muunkin pelaajan mennessään tavalla, jossa harva peli on onnistunut. Syy tähän on selvä: Nintendo on onnistunut luomaan maailman, joka oikeasti tuntuu siltä miltä pitääkin, eli avoimelta. Avoimuus on jopa sillä tasolla, että näin kärjistetysti sanottuna BotW saa monen muun pelin avoimen maailman näyttämään kehnolta. Itseäni oikeastaan ajoittain 'pelottaa' astella muihin avoimen maailman peleihin mahdollisen pettymyksen vuoksi uusimman Zeldan jälkeen, nimittäin BotW nosti avoimen maailman pelien tason riman korkeimmalle mahdollisimmalle paikalle.

Yksi näkyvimmistä Breath of the Wildin avoimuuteen liittyvistä asioista on pelin tehtävien tekemisen järjestys. Jos pelaaja haluaa heti pelin alussa lähteä vetämään Breath of the Wildin loppuvastusta kuonoon, niin antaa mennä vaan. Tehtävien tekemisen järjestys on täysin vapaata riistaa ja ne voi tehdä ajallisesti ihan milloin vain pelaajan oman mielen mukaisesti. Vapauden tunne on koko ajan ilmassa, eikä peli pyri muistuttelemaan tehtävien paljoudesta ilmoittelemalla niistä infobokseilla pelin ylä- tai alakulmissa tai välkyttämällä automaattisesti kymmeniä kirkkaita pisteitä pelikartalla, mihin moni muu avoimen maailman peli olisi sortunut.  Kyllä pelaaja ne tehtävät sekä muut kiinnostavat asiat sieltä itsekin löytää ajan kuluessa, eikö vain?

Avoimet pelimaailmat tarjoavat lähes aina myös erilaisia alueita tutkittavaksi. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että pelistä voi löytyä talvisia paikkoja kuin kuumia aavikoitakin. Ikävä kyllä monessa pelissä tämä näkyy vain tarinan vuoksi kehitetyiltä paikoilta, jotka eroavat toisistaan vain ja ainoastaan designin suhteen. Tällä minä tarkoitan sitä, että itse alueilla ei välttämättä ole mitään muuta eroavaisuutta kuin graafinen design: kuinkahan monessa pelissä olen törmännyt tilanteeseen, jossa pelattava pelihahmo kulkee esimerkiksi täsmälleen samoissa vaatteissa niin kuumalla aavikolla kuin kylmässä jäämaailmassa? Erittäin monessa, ja jos tähän asiaan tuodaan vähän logiikkaa mukaan, niin eihän tuossa ole mitään järkeä. Siksi olikin hienoa huomata, että Breath of the Wildissa alueiden olosuhteisiin täytyy mukautua: kylmissä paikoissa Linkin täytyy saada lämpimämpää vaatetta päälle, kantaa tulisoihtua mukana tai nielaista esimerkiksi lämmittävää eliksiiriä, jotta hän ei kylmettyisi. Kuumissa paikoissa taas vaatetusta täytyy vähentää ja löytää jotain viilentävää (viilentävää eliksiiriä, kylpeä vedessä tai vaikka istahtaa puun varjoon), jotta sankarimme ei näivettyisi matkallaan. Nämä ovat hyvin pieniä asioita, jotka luovat pelimaailmaan lisää yksityiskohtaisuutta, mutta ne ovat myös iso ja tärkeä osa pelin maailman elävyyden kannalta.

BotW:n Hyrule on muutenkin todella eläväinen, jonka vuoksi pelaaja joutuu myös esimerkiksi mukautumaan oikeasti peliympäristön tapahtumiin: jos sataa, niin tulen tekeminen on käytännössä mahdotonta ja kiipeileminen vaikeutuu liukkaiden pintojen vuoksi. Ukkosen aikana pelaajan ei kannata heilua pelissä sähköä johtavien varusteiden kanssa, koska muuten voi saada salamaniskusta ja kuten arvata saattaa, niin eihän siinä hyvin käy. Elävyys ei näy pelkästään sääolosuhteissa: jos pelaaja on metsästämässä esimerkiksi lintua ja onnistuu sellaisen nappaamaan vaikka jousipyssyn avulla, niin lähistöllä oleva petoeläin, kuten kettu tai susi, voi napata linnun lihat aivan nenäsi edestä, jos eläin ei siis huomaa pelaajan olemassaoloa. Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia mutta mahdollisia, mikä tekeekin uusimmasta Zeldasta jatkuvan uusia kokemuksia luovan pelin.

Breath of the Wildissa on paljon pientä yksityiskohtaisuutta, joka tekee jo itsessään pelin avoimesta maailmasta todella eläväisen kokonaisuuden. Tähän kun heitetään mukaan vielä Linkin omat ominaisuudet, kuten lähes kaikissa pinnoissa kiipeilemisen mahdollisuudet, riippuliitimellä lentäminen kuin taikakyvyt (pommien luominen, objektien ajanpysäytys, magneetti jne), niin kyseisen pelin avoimuus on aivan omaa luokkaansa. Breath of the Wild on kuin iso hiekkalaatikko, jossa mikään ei tunnu mahdottomalta. Kun moni muu avoimen maailman peli toteaa "tässä on sinulle työkalut, mutta tässä on myös pelin raamit", niin BotW tuntuu sen sijaan toteavan "tässä on sinulle työkalut, mutta pelin raamit ovat melkoisen korkealla: lähde seikkailemaan ja kokeile rajojasi!". Uusin Zelda onkin jatkuvaa inspiroitumista ja eri asioiden kokeilemista. Zeldan kehittäjätiimi tuntuukin älynneen, mikä oikeasti tekee avoimesta maailmasta ensinnäkin aidosti avoimen, mutta samalla hyvän sellaisen.

Breath of the Wild onkin tuonut avoimeen pelimaailmaan paljon uusia asioita ja ominaisuuksia, joiden oikeastaan olettaisi jopa olevan itsestäänselvyyksiä kaikissa avoimen maailman peleissä. Näin ei kuitenkaan ole, mutta Zeldan menestyksen myötä näin voi olla tulevaisuudessa. Minä koenkin, että Breath of the Wild on tällä hetkellä eräänlainen avoimen maailman pelien edelläkävijä ja täten myös suunnannäyttäjä. Se on eri asia, että tuleeko oikeasti esimerkiksi seuraavissa The Elder Scrolls-, Assassin's Creed tai jopa Grand Theft Auto -peleissä olemaan Zeldamaisia ominaisuuksia tai maailman yksityiskohtaisuuksia, mutta BotW varmasti inspiroi muita pelistudioita kokeilemaan rohkeasti uudenlaisia tapoja lähestyä avoimia pelimaailmoja: moni muu avoimen maailman peli ei nimittäin tunnu enää samalta Breath of the Wildin myötä.




Kommentit